Inspiration och så raka motsatsen – Nicke Strömstedt

Varför fastnar en del fraser, texter och annat i en? Jag har många på lager som jag bara inte blir av med inom olika områden – och som inspirerar mig att hitta nya sätt att leka med språket på mitt sätt när jag jobbar med den stora romanen.

Ett par av dem – men långt ifrån alla – hittar du här…

She was already cold to the touch – är en oerhört bra beskrivning av en död människa i en roman. Långt från alla krångliga sätt som man läst genom åren.

…into the forest proper – satt som en käftsmäll när jag läste Lord of the Flies. Skön miljöbeskrivning och en avslutning på en mening som verkligen öppnar upp för ett fantastiskt äventyr med små medel.

Alkisarnas schäfrar ser sorgsna ut där de vaktar centrum – Tomas Andersson Wij fixar till 70-talsminnen, något han gjort på ett utmärkt sätt många, många gånger. Han är från Stockholm, jag från Göteborg, men vi har växte upp ungefär samtidigt och det är en tid han beskriver pricksäkert. Textraden ovan är helt briljant.

Mina ögon kommer alltid att le mot dig, kan det begäras mer av mig – är ett av de skönaste sätten att beskriva kärlek som jag hört, det är bröderna Gärdestad som fixade det. Enkla ord, inget speciellt märkligt, men ärligt och enkelt. Well done, bröderna G.

Motsatsen då?

Vi körde på en fågel och begravde den – Niklas Strömstedt.

Den får mig att önska att jag aldrig hört den. Vilken jäkla smörja.

4 reaktioner till “Inspiration och så raka motsatsen – Nicke Strömstedt

  1. Jag vet att du anser dig förstå det du tror att jag sade, men jag är inte säker på att du inser att det du hörde, inte var vad jag menade.

    Läste det 1983 och jag blir inte av med det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s