Skatås är inte som andra friluftsområden

Jag kommer till Apslätten.  Solen har värmt bort frosten och ersatt den med bedräglig värme. Träden skyndar på hösten. En stor björk sjunger Twist and shout och skakar så kraftigt att alla löv faller av. Ett annat lövträd fyller på med Macarena och dess löv yr åt alla håll. En gran försöker sig på fågeldansen, men inga barr ramlar av och alla andra träden skrattar så att granen börjar gråta.

Vid stenen där man väljer väg runt Härlanda Tjärn har de sista joggarna samlats för att springa söderut över vintern. De som vill jogga vidare jagas av psykologer som har stora håvar i händerna. Joggar man så här års är man sjuk och ska interneras, förklarar en psykolog. Sen knastrar det i deras headset och de rusar klentroget mot en korsning längre bort. Jag följer efter.

Där pågår en joggningstävling. Psykologerna ser häpna ut. Hundratals män och kvinnor frustar fram i novemberkall terräng.

”Släpp alla vi fångat”, säger psykologledaren. Hans vänner protesterar, men han pekar bara på massan som springer förbi med glasartade blickar. ”Tror ni att vi kan hantera all den här dårskapen. Our work here is done, låt oss återvända till universitetsvärlden där allt är teorier och frottémjukt”.

Jag vandrar vidare och efter en stund springer en ensam man förbi mig – i rakt motsatt håll jämfört med de andra löparna…

Härlanda tjärn är helt stilla och en trut simmar på ytan. Jag önskar så att det är en stilbildande pippi. Sitter trutarna där i vår istället för att glupskt titta på min lunch vid kajkanten i city, då ska jag omvärdera den fågeln.

En av psykologerna försöker dränka sig på andra sidan sjön, men hindras av sina vänner. Han är medvetslös när de fiskar upp honom ur vattnet.

”Ge honom första Freud-hjälpen”, skriker en. Det som följer går inte att beskriva i ord. Jag flyr mot en stadsdel jag nästan glömt bort… Bort från Skatås. Bort från psykologerna med stora håvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s