Man ur huse, svenskar!

Det märks på folket här. De är trötta på invasionen och tänker inte stillasittande åse hur vår del av staden invaderas av främlingar. Just det. Olskroken är belägrat av utlänningar – och med utlänningar menar jag förstås fransmän.

Först satte de igång att sälja fuskpizzor under namnet Cyrano. Istället för formsprutad skinka, ost-från-gud-vet-var och vitlökssås i Sportjohanflarror skulle de käcka sig med mozzarella, parmaskinka, oliver och hemgjord pesto. Max hälften så många kalorier, men dyrare.

Nu har även Le Pain Francais slagit upp le port. Istället för ett hederligt slitet fik som säljer Caffé Latté och standardbaguetter är det nu café au lait och nybakade, frasiga och härliga baguetter med rabarbermarmelad och sånt.

Det råder upprorsstämning förstås. Vi hade våra sunkiga pizzerior, två kinor, en fulkina och en hybrid som sålde allt – kunde fransmännen låta oss ha vår del av världen för oss själva? Non, messieurs et mesdames. De skulle prompt ta över.

När jag som vanligt rastade min tapir ikväll såg jag att skylten till stadsdelen hade fått ny text: L’Olscroque. Ett par infödda försökte stoppa helgerånet, men poliser – självklart i franska polismössor – slog tillbaka dem med baguettechocker.

Vakna, svenskar. Upp ur tv-sofforna, vikingar och karoliner. Backstugesittare, torpare, smeder, väverskor, friherrinnor, bloggare, odalmän, präster, borgare, adel, bönder och bakfyllestånden – res er, försvara fosterlandet.

Västgötar, svear, norrlänningar, smålänningar, gutar och skåningar (okej, ni kan ju dra åt…) – minns sommaren 1994 och fotbolls-VM. Då var vi en nation, ett folk. Låt oss bli det igen. Låt Olskroken bli fransmännens andra Waterloo.

Knyt den svenska järnnäven innan kolportörerna börjar sälja Le Figaro på dörrarna och Redbergsvägen döps om till Rue de Gaulle. Låt aldrig a-lagarna överge Marinella till fördel för Bordeauxviner. Låt aldrig korvkiosken tvingas sluta sälja French Hot Dog för att de nya makthavarna inte uppskattar produktnamnet.

Slut upp, svenskar. Mandom mod och morske män. Du gamla, du fria. Blott Sverige svenska krusbär ha.

Slåss för barnen Hedenhös, Röde Orm, Gustaf II Adolf, Torbjörn Nilsson och Verner von Heidenstam.

Fattar ni? Heidenstam!!!! Vad tror ni händer om fransoserna får tag i hans underbara ord:

Jag längtar marken,
jag längtar stenarna där barn jag lekt.

De hade förstört skönheten i Heidenstam och säkert anordnat bokbål med allt som Povel, Robban Broberg och Beppe Wolgers skrev. Det får aldrig ske. Slåss för vårt land, vår plats på jorden.

Låt aldrig ockupanterna segra – L’Olscroque skola åter bliva Olskroken. Framåt, bröder och systrar!!! Sisten till fronten är en vitlöksbaguett…

7 reaktioner till “Man ur huse, svenskar!

 1. Nemo >> Där ber jag att få ödmjukt säga – TACK. Ernst-Hugos monolog är världens största tv-ögonblick. Jag är rörd att få nämnas i samma sammanhang som mäster EH.

 2. Nej, där går gränsen Anjo. Frankrike är ett föredöme på många sätt.

  Dom hatar motion, dom gillar dock att se på när andra gör det.

  Dom förlorar alla krig och om alla var så usla på att slåss, hade det snart blivit fred på jorden

  Franska bönder är 100% cool. Tar inte skit från någon. Jämför med Maud Olofsson och George W Usch.

  Vid viktiga familjemiddagar, bjuder man med sig sin älskarinna. Mycket artigt.

  Camus

  Sebastian Tellier

  Tomas Ledin kommer inte därifrån.

 3. Bruce >> Byter man namn på Olskroken till L’Olscroque – då har man gått över gränsen – trots Camus…

  Sen tror jag inte på älskarinnor. Jag tror på monogami och evig trohet.

  Men, Tour de France är en cool tävling…

 4. Bara en sån sak att Ledin inte kommer därifrån gör att det är ett anständigt land. Det har du rätt i Bruce. Men måste dom prata så fånigt?

 5. Ahh Nina Mon Dieu.

  Tu es très belle, je t´adore.

  (Lät det fånigt?)

  Medhåll om monogami Anjo. Det är svårt nog att vårda en relation.

  Men jag gillar fortfarande Frankrike. Om Olskroken blir l´Olscroque, kommer man där börja dricka vin till lunch, ha långlunch på schemat – minst två timmar men gärna tre och börja tycka att osthyvlar är för snålrövar. Dessutom kommer man börja fnysa föraktfullt om alla frukostfascisters mässande om en bra start på dagen och kostcirkeldiagram från helvetet. En kaffe, en cigg och möjligtvis en halv croissant doppad i bra marmelad. Kommer kulturrevolutionen, flyttar jag dit. L´Olscroque känns som min grej.

  Clabbe af Geijerstam kommer för övrigt inte heller därifrån.

 6. Nina >> Deux points.

  Bruce >> Bruce, du börjar långsamt komma med en del argument som är svåra att värja sig mot. Clabbe? Mon Dieu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s