Om ändå…

Jag önskar att jag hade en liten karta just nu. I så fall skulle jag låna den till dig.

Den skulle visa en genväg genom smärtan, bort från det som gör ont. Den skulle leda dig förbi den sorgsna dalen till den ljusa bergstoppen. Platsen där du bara kunde vända dig om och se ända till dagarna då du och den du älskade var lyckliga. Du skulle inte ens kunna se törnetaggarna och snåren nedanför, din blick skulle vara fäst vid det som var, all den glädje som fanns innan …

Jag har ingen sån karta nu, men jag önskar jag hade det. I julas behövde E den, idag var det din tur. De tröstande orden staplas, min värme lånas ut, men jag har ingen karta, ingen genväg att erbjuda.

Det är flera år sedan döden knackade på min dörr. Då kunde vi sparka bort den, men den kommer tillbaka någon gång. Jag hinner kanske rita den där kartan till dess. Så fort jag är klar ska jag kopiera den i min stencileringsapparat, flyga upp i min varmluftsballong och kasta ut den i tusentals kopior över byar och städer.

Jag diskuterar ibland det här med folk, vad händer när livet slutar? Jag har aldrig trott att det slutar. Inget universum kan vara så tragiskt att bra själar bara blir till jord. Men, vad som händer? Tja, det finns någon form av himmel, någon slags Elysion. Ett Nangijala eller kanske ett land byggt av polkagrisar och fluffig choklad? Något – det räcker så.

Det är en tanke och en övertygelse som ger min karta dess första streck. Förmågan att minnas de fina vi har, förlorar och någon gång återser fyller ut kartan. Men, de sista strecken fattas – jag önskar att alla slapp att lida när någon vi älskar pausar vår gemensamma film och smiter i förväg. Jag ber att få återkomma, när jag löst den frågan och kan rita färdigt.

Till dess: jag beklagar verkligen…

13 reaktioner till “Om ändå…

 1. Tack. Det var vackert sagt. Träffade syster igår och hon hade ont och var orolig. Men igår, strax innan hon dog, kom hon till ro. Jag såg henne idag och hon såg så fridfull ut. Det såg ut som om hon hade ett svagt leende på läpparna. Men det var väldigt tydligt att det bara var ett skal, att det som var hon inte längre var där, utan någon annan stans. Det kändes bra. Tack för ditt mail. Kram.

 2. Fina ord och tankar och man känner igen sig som du skriver. Förlorade min mor i fredags kväll av denna hemska sjukdom som fler och fler sjuknar in i. Skrämmande och tungt , hjärtat gör ont.
  Den där kartan behövs och varje ord du skriver stämmer på tiden som är nu för mig. Min mor fick vara i hemmet 4 dagar, hade mej nära som en dotter ska vara.
  Stilla ro med min vän nära, så plötsligt tog hon det lugna sköna andetaget och friden sveptes in i rummet. Mamma fick ro och vila. Önskan att hon blivit äldre fanns, men sjukdomen vann över henne. Huvudsaken hon slipper lida och vi se henne tyna bort. Jag var med henne hela vägen på sjukhus dag som natt och när hon fick komma hem.
  Om man hade en karta så kanske man även behövde ett kompass, men undrar om det hjälpt?Underlättar… För vem styr om livet?

  Anjo: Fick din blogg av en gemensam vän, tacksam att hon gav mej dina rader..////

 3. Kina >> Sant, en kompass hade inte varit så dum. Jag beklagar din förlust. Visserligen vet jag inte vem vår gemensamma vän är, men kul att hennes tips var ett ögonblicks frånvaro från det tunga. Du beskrev det vackert, och tydligt. Det finns inga riktigt bra hjärtplåster, inte än…

  Stefan >> Tack för berömmet. Och så rätt du har. Det är hopp. Fast, hopp är lätt när man är ett steg bort. På fredag firar jag en mor som nästan lämnade mig den mörkaste höstkvällen någonsin. Jag har tur och känner med dem som förlorat – men ler ändå åt att både Pipperoni och Kina fick ta vackra avsked.

  Nina >> 🙂

 4. Det är när man ser en död människa, jag snarare vet än tror på själens fortlevnad. När, var och hur har jag ingen aning. Men jag vet.

  pipperoni. Jag känner dig inte alls, men jag känner med dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s