Oönskade klubben

Ensamma hjärtats pub är den mest sorgliga av alla i Olskroken. Där finns det aldrig mer än en stol per bord och det är aldrig överbefolkat direkt.

Jag går dit ibland för att hålla en stödgrupp för ensamma och oönskade. Det kommer alltid två personer, alltid samma två personer.

– Jag är storebror, brukar den ene säga. Jag önskar jag var en lillebror eller en lillasyster. Alla älskar dem, alla målar små och gulliga Bullerbytavlor i sinnet när de kommer på tal. Tänker man på mig, tänker man på George Orwell. När jag går hem ser jag ibland klottret: Storebror ser dig. Men, vem ser mig? Vem ser att jag har gått på målarkurser, skriver romantiska haikus och gärna delar med mig av min frukostbaguette till traktens gråsparvar?

– Jag är svärmor, brukar den andra säga. Mormödrar är bullar, farmödrar är hallonsaft, men en svärmor är en jävla hagga. Mina mjuka paket på julafton får folk att rynka skallen och tänka: raggsockor. Är det från mormor tänker de: åh, hon har stickat själv. Vem hör att jag inte svär, utan faktiskt sjunger, älskar och uppskattar?

Vi kommer aldrig längre än så. De verkar fast i sina roller. Sedan reser vi oss från varsitt bord, går ut genom dörren under tystnad och tittar mot taxifickan. Där står de, tysta och lysande asgamar, som väntar på de stackare som självdött ännu lite till på krogen den här mörka vinterkvällen

Sånt är livet på Olskrokens bakersta gata.

6 reaktioner på ”Oönskade klubben

  1. ah….att läsa här är som att få smaka på finaste vinet. Orden rullar runt i hjärnan och öppnar dörrar till associationsvägar man inte alls visste att man hade inombords.

    I bow my head

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s