Svarttaxi med lord Vader

Jaha, då har man överlevt en tripp till folkrepubliken Majera.

Det blev några hundar och lite mat på Red Lion i samarbete med delar av IFC och andra bra människor. Sen började charaden.

Jag var inte helt sugen på att åka vagn i hundra år, så jag bestämde mig för att ta en svarttaxi. De vanliga busarna stod inte utanför krogen, däremot stod Darth Vader där och väste fram en fråga om jag ville ha taxi.

– Visst, sa jag. Egentligen ville jag inte, men det var som om en kraft tvingade mig att säga ja.

– Come with me to the dark side, sa Darth och pekade på ett tvåsitsigt rymdskepp som stod dubbelparkerat längre ned på gatan.

Jag hoppade upp och SVISCH, så var jag hemma i Olskroken.

– 800 spänn, sa Darth.

– Herregud, sa jag. Vad har du för kilometertaxa egentligen?

Sen insåg jag att hans knutna hand och en begynnade nötknäpparkänsla strax söder om min ekvator försämrade mitt förhandlingsläge. Jag kastade över åtta hundringar och en påse halstabletter.

Darth tog en tablett, sög länge på den, och sa sen tack med en ohes röst som påminde väldigt mycket om Anne Lundberg. Herregud, Darth Vader är skåning… Stockholmare hade jag kunnat tro, givet hans attityd, men skåning?

Dags att sova. Det här var en dålig kväll. Nästa gång tar jag spårvagnen hem, även om det är Lasse Kronér som kör med Loket och Conny Ray som konduktörer.

13 reaktioner till “Svarttaxi med lord Vader

 1. Måste bara fråga: Vad är det med er Göteborgare, varför har ni så stort komplex mot Stockholmare egentligen? jag hittade din blogg av en slump för ett tag sedan och läser den då och då och tycker du skriver otroligt bra men nu kände jag att jag måste få resa denna fråga som har förvånat mig länge då jag märkt att du inte är den första göteborgaren att uttrycka såna känslor inför stockholmare. Jag är en inflyttad Stockholmare från södra Sverige och har bott här sedan 4 år tillbaka och jag kan säga att jag säkert hade några fördomar om dem också när jag flyttade hit, men jag måste säga att jag aldrig har stött på så många härliga och öppna människor som jag gjort i denna stad. Allt är inte som Stureplan och city som är den allmänna förvrängda bilden av Stockholmaren, eller kanske är det dialekten som gör sitt till?
  Tack för ordet! 😉
  //Söderböna

 2. Tja, den frågan kan jag inte besvara. Jag har aldrig upplevt att jag har ett sådant komplex. Här dyker det upp en del tasksparkar mot stockholmare, men som du säkert märkt raljerar jag över mycket – inte minst min egen stads goa gubbar.

  Jag läser inte in så mycket i det, det här är inte en gravallvarlig blogg. Däremot var formuleringen i inlägget urusel, så den ändrade jag.

  Tack för berömmet, förresten. Fortsätt gärna läs. Det är mer märkligheter på gång…

 3. @”Söderböna”: Jag har en teori. Det är fotbollsrelaterat. Göteborgare nämner i regel inte stockholmare i onödan, såvida det inte handlar om sport (fotboll eller hockey).
  Det är absolut inte min mening att rasera några föreställningar, men fråga några härliga och öppna människor i din nya stad vad de tycker om göteborgare så kommer du att få exempel på en helt ny definition av komplex.

 4. Min föreställning är att många Stockholmare också står sig frågande till varför det verkar vara en sån utbredd attityd från Göteborgarnas sida mot Stockholmarna. Många menar på att det skulle bero på mindervärdeskomplex från er sida på grund av att Göteborg är mindre stad och så mycket är centrerat till Stockholm. Jag älskar både Stockholm och Göteborg så jag tar inte parti för någon, men jag har fascinerats av saken sedan jag flyttade hit och märkte att det ofta dök upp diskussioner om Göteborg vs Stockholm.
  Vad gäller fotboll så tycker jag att det är mycket ”vi och dem” känsla här i Stockholm vad gäller både lag och stadsdelar. Till exempel här på Södermalm och södra förorterna är det ju mest Bajen som gäller medan norr om stan Djurgården och AIK även om de sistnämnda kan vara lite mer utspridda överallt. Inte så mycket snack där om Göteborg tycker jag eller är det kanske bara i mina kretsar.

  Jag fortsätter gärna att titta in på denna blogg ja, du har ett väldigt fyndigt och skönt språk!

  //Söderböna

 5. Söderböna:

  Jag tror det handlar om klassisk svensk dryghet som går igen både nationellt och internationellt. Vi framhäver dock inte vår kärlek och beundran till vårt egna direkt utan vi väljer i stället att pissa på alla andra. Vi ser oss själva i spegeln och ler, men uttrycker det i falska schablonbilder om andra.

  Den om oss är väl just den inskränkte och oproportionellt lokalpatriotiske stockholmshataren. Och hur vi går omkring här nere och hatar stockholm dagarna i ända, verkar kännas väldigt viktigt.

  Jag är i stockholm 2-3 gånger om året och gillar stan och ser dess fördelar.

  Det sagt, kan kungahuset dra åt helvete…

 6. Söderböna >> Jag tror att det där svänger lika mycket åt båda hållen, men min uppfattning är faktiskt att göteborgare och stockholmare kommer rätt väl överens. Vi jiddrar, slänger skit på varandra och så vidare.

  Fotbollen är något annat. Hade jag fått en spänn för varje gång jag hört ‘hata Göteborg’, så… Huruvida det är hat eller komplex mot att vi vinner guld lite för ofta, är ensamma om att ha vunnit europeiska titlar etc – det låter jag vara osagt 🙂

 7. Jo det är klart, ”Alla heter Glenn i Göteborg” har jag väl kanske hört några gånger på Söderstadion 😉

 8. Söderböna >> Fast, just den är ju något vi själva adopterat, rätt rolig. Däremot är mängden hata Göteborg rätt rejäl – även om det var klart värre förr.

 9. Hata Göteborg ramsan började Black Army sjunga i mitten av 80-talet så det var inte Bajens verk från första början, även om de senare tagit till sig den. Däremot svider väl förlusten mot er i Sm finalen-82 fortfarande så det är säkert en orsak att den lever vidare även om det nu var ett tag sedan. Jag har förresten fått berättat att en av era supporterbussar blev omgjord till en cab efter den matchen.. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s