Vårmålaren är här

Varje vår brukar en gubbe måla våren här i Olskroken. I morse mötte jag honom. Han stod och målade trädens blad roströda.

”Vad hände med det gröna”, sa jag. ”Det här känns lite höstigt.”

Han muttrade något om att det var lågkonjunktur och att den här färgen var lite extra billig. Tydligen fanns det inte heller prisvärd färg som skulle göra parkerna lummigt gröna – utan gräset skulle minsann bli lite blekgult i år.

”Det känns som om du köpt ett restlager av höstfärger”, sa jag. ”Försnillar du pengarna vi betalar dig för att måla våren?”

Han nickade och sa att han hade spelat bort allt han hade på roulette. Han hade lagt allt på den gröna färgen, men chansen att det skulle bli just siffran 0 var ju inte så stor – och mycket riktigt gick det åt helsicke.

Jag gav honom tvåhundra spänn och sa åt honom att köpa grön färg för pengarna. Han tackade och sprang iväg. När jag var på väg hem satt han moloken på staketet vid motorvägsbron. På marken låg åtta skrapade trisslotter.

”Färgköpet blev inköp av lotter?”

”Plötsligt händer det, stod det på en skylt, men det hände inte”, sa han. ”Förlåt, jag skäms verkligen, men jag ville få rätt grön kulör. Det ville jag verkligen.”

”Vad ska du göra nu?”

”Kvitt eller dubbelt med kung Bore. Vinner jag får jag grymt mycket grön färg. Torskar jag så blir det snö i morgon.”

Dags att sova för mig. Jag har ställt fram vinterpjäxorna och vallat skidorna. Bara utifall att…

4 reaktioner på ”Vårmålaren är här

 1. Aha, det förklarar ett och annat.
  Skönt att jag fick det klart för mig, det är den där vårmålaren som gamblar med vårfärgerna.
  Kan vi avsätta honom och satsa stålarna på någon mer stabil människa och skicka iväg den här snubben på rehab?

 2. @ Tvillingen – i ärlighetens namn så var det grönare idag, så rackaren fixade nog det där vadet. Nästa år tänker jag dock anlita Salvador Dali – jag tror det förbättrar våren radikalt.

 3. Ha…idag är det vitare i Sundsvall. Vad ger du mig för det?
  Inte vet jag om vårmålarna är lokal eller om vi har samma målare i Sundsvall och i Olskroken…men det här är inte ok, jag upprepar INTE OK!!!! *studsar på plats som en hysterisk dagisfröken* VEM har lurat honom att börja måla vitt igen?
  Jag kräver att den skyldige kliver fram så att vi får reda ut det här……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s