Skylt

Jag gick förbi Ullevi i dag. Ja, inte gamla, utan nya, det vill säga det som byggdes 1958 – 50 år innan gamla byggdes…

En skylt satt ovanför spärrarna:

popcorn är också människor
popcorn är också människor

Och jag tänkte lite. Vem fan skrev den sista meningen? Vad skulle hända om jag gick fram till vakten och sa: ”Ursäkta, kan ni formulera en korrekt mening som säger samma sak som texten i rött men med ord som vanligt folk använder?”

På anmodan underkasta sig? Jösses.

Sen, angående det man inte får ta med sig in. Vi skiter i lite språkliga eksem och tittar på vad som skrivs.  Ja, och vi kan väl strunta i att det tydligen är skillnad på plast- och petflaskor. Och, låt oss inte fnissa för mycket åt uttrycket hårda föremål.

Det intressanta är sista punkten. Jag kan se framför mig hur skyltmakaren skulle skriva upp allt som är farligt och till slut fick slut på idéer och helt enkelt skrev Övrigt som kan orsaka personskada.

Fantastiskt. Vad innebär det?

”Ursäkta min herre. Jag känner att ni har ätit pizza med gorgonzola, roquefort, camembert och sparris. Er andedräkt är hälsovådlig.”

”Tyvärr, fröken. Er anakonda är säkert snäll, men den har en viss förmåga att krossa saker.”

Eller innebär det att alla människor är portade? För finns det något som kan orsaka personskador är det människor.

Skylten är förbudstråkig. Jag önskar att den kunde ha lite mer av attityden jag mötte från Old Bill (polisen) utanför Parkhead när jag skulle kolla Celtic v. Dundee United 1992. Försök att läsa det här med skotsk betoning:
Okay, son. Do you have any bombs, grenades or bazookas?

I ett liknande ämne. På andra sidan Skånegatan byggs nya rättscentrum och den stora skylten signalerar att äntligen kommer polis, åklagare och tingsrätt att hamna under samma tak. Jag tror säkert att buset längtar.

Hur som helst. Skylten pryds av en så där äckligt generisk bild som alla fotobanker är överfulla av – en leende ung man och en leende ung tjej. Det är synd att de inte fick med en tredje person, som i den amerikanskt politiskt korrekta fotovärlden alltid är färgad (eller möjligen en käck korean med uppkavlade skjortärmar).

Jag tycker dock att de kunde tänkt över bildvalet lite till. Självklart skulle det varit en polis med batongen i slagläge, en åklagare som blinkar och håller upp lagboken samt en domare som låtsas slå sin klubba i ett fängelsegaller. Det hade varit klart bättre.

Skyltkulturen i den här staden suger.

9 reaktioner till “Skylt

 1. Fan jag får nog skita i konserten på fredag, det här går ju inte. Tänk om han/hon som river biljetten skär sig på den, hur fan skall jag komma in då?

 2. Haha… där snodde du en tänkt bloggpost.
  För bara några dar sen var det snudd på att mobilkameran kom upp för att ta ett foto av skylten.

  Hade givetvis inte formuelrat en likartad sublim text till bilden… men ändå.

  ”Fotokameror”… Någon? Kan det innebära att kameror som inte tar fo´ton är OK? Eller att det är helt lugnt att stövla in med SE:s C905 – en mobil med en rysansvärt grym ”fotokamera” i sig…

  Nu fick skylfabrikören på byråkratpölsebyrån nåt att jobba med…

  Apropå hårda föremål – bäst att lämna nycklarna hemma, komma i foppatofflor. Nyrunkad

 3. Nytt favoritord: ”skyltkultur”

  Låter som en lite arty musikgrupp (electronica/ambient såklart).
  Eller kanske en klubb?
  ”Torsdagar 21-01 på Lokal: Skyltkultur
  18 år leg. Gratis popcorn.”

  Bra ord.

 4. Apropå den sinnesförvirrade namngivningen av arenorna så är det ju bara något som kan hända i Göteborg. Jag åkte förbi med en kompis häromdagen och skulle förklara vilken som var nya och vilken som var gamla. Jag vet inte om jag själv förstod…

 5. @ hedde73 – planka in, det är säkrast.

  @ Wildenstam – fast, då kanske fansen löper amok. Blir inte alternativkostnaden i människoliv större? Det här kräver beräkningar. Å andra sidan ska jag gå själv, så U2 får gärna släppas in.

  @ irmelinat – det händer.

  @ Nemo – förlåt, inte meningen att sno posten. Ja, det där med hårda föremål och genitalier – hur ska de kolla det? Kan bli känsligt.

  @ Lasse – Gratis popcorn, det är svårt att motstå.

  @ Daniel H – frågar du folk som vet hette det som förr var Gamla Ullevi – och byggt 1916, cirka – bara Ullevi. Jag vet minst en person som får blodstörtning över att den gamla arenan, som bevisligen var äldst, kallades Gamla Ullevi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s