Läska mig

Jag har på sistone frestats mer och mer av flydda tiders läsksorter. På liten diskbänk står nu Trocadero och en butelj Sockerdricka.

sockerdricka

I butiken har jag fingrat på Fruktsoda och med en suck tänkt på hur det var när mormor och morfar levde. De hade ett hus på Pilbågsgatan i Johanneberg. I trädgården växte stora, saftiga plommon. I läskbacken fanns alltid Champis, Pommac och Loranga. Sen undrar jag om inte allt mineralvatten som morfar köpte kom från Wårby – hette det Vichyvatten? Tror faktiskt att han köpte Cuba Cola någon gång. Eller så gjorde jag det själv, på Servus i Björkekärr som hade öppet till 21.00 redan på forntiden.

Jag vill minnas att det var hos kusinerna i Stora Höga jag för första gången njöt av Portello. Och det finns en läskautomat i Qvidings klubbhus – någon av oss visste hur man snattade, visste var knappen satt som öppnade maskinen. Å andra sidan överfölls delar av P72:orna av jordgetingar en gång, så vi fick vårt straff.

Folkes lanthandel hade en liten läskkyl bredvid dörren.

Mittemot kylen fanns kupongerna som lockade: stryktips, poängtips, siffertips och lotto. Det här var långt innan du kunde autoskrapa Triss på internet och skruva upp ljudet så att skrapljudet dånar i högtalarna.

Bakom en disk malde de köttfärs och skivade upp bog. Chipsen och glassen hittade man till höger om ingången. Mjölk och potatis fanns i källaren. Kassaapparaten var inte direkt online, tjejerna hade klänning och Folke en rock. Vi cashade, de åretruntboende köpte på bok och betalade i slutet av månaden.

black

Men, nu skulle det här handla om läsk. Hos Folke köpte jag Fanta Black Orange – denna underbara dryck som är så saknad. Jag gick just med i en FB-grupp som kräver den tillbaka. I Folkes lanthandel såg jag för första gången Vira Blåtira, Kiviga Kruse och var alltid nöjd när det fanns Hallonsoda och Päronsoda. Ibland drack jag läsken innan jag ens cyklat en kort bit av vägen hem. Sen rapade vi i kapp.

På den tiden var stora läskflaskor på hela en liter – och när det faktiskt kom en halvliters läskburk hette den Super Can.

Nu inser jag till min glädje att Fanta Citron är på väg tillbaka, men det var bättre förr. Dessutom var det förmodligen så mycket E i flaskorna att rejvscenen skulle blivit sjuka av avund.

Förr var det Frisco och Zingo som dominerade – inte 198 skumma varianter av Fanta, Mer och Festis. När jag var liten drack man Festis i antingen brik- eller trekantsform. Apelsin, päron och äpple – det räcker bra så, tack. Det, grillad korv och en utklädd tant som lekte Skogsmulle var the latest craze.

I dag kan jag känna mig som en av mina vänners pappor gör när han kommer in på Bishops Arms och ser 20 kranar. Han ser lite vilsen ut och säger sen: en stor stark. Jag gör detsamma, fast i läskhyllan. Kalla mig stockkonservativ – men, mine’s a Trocadero.

Jag får gå och köpa en back blandad läsk, tror jag. Tandläkaren har stängt till i oktober och det är ju som vi lärde oss i skolan:

Hål i tänderna ska du låta bli
Men bättre karies än läskfri.

Sockerdrickig Anjo i vardande …

14 reaktioner till “Läska mig

 1. jaaa läskedrycken som den var förr är bättre än nu. Köpte krusbärsdricka häromdagen. fick flashback från tiden förr..då allt var enkelt,bekymmerslöst och lagom. och framför allt fick man bara läsk på lördagen eller på kalas..då när man gick på kalas i de finaste vita kalasbyxorna..då på hedenhöstiden 🙂

 2. Åh, flashback: luciafirande i grundskolan med lussebulle, pepparkaka och en trekantig festis!
  Nuförtiden inbillar jag mig att de flesta läsker i glasflaska innehåller något ämne från Springfields kärnkraftsverk.

 3. @ Maria – jäpp, läsken var bättre när vi var små.

  @ Bittan – visst, läsk var inte dagligdricka direkt, och man bälgade inte i sig två liter per skaft, heller.

  @ Daniel H – trekantig festis var bäst.

  @ Peter E – bygger du en tidsmaskin till förr, så hakar jag på. Vi kan snacka om det i kväll.

 4. Fanta Black Orange!!
  Herregudminskapare vad jag saknar den drycken.

  Jag köpte den istället för lördagsgodis när jag var liten. Typ hela veckopengen gick till det.

  Det var tider det! 😀

 5. Det fanns chokladzingo… det fick jag när jag låg på infektionskliniken isolerad från familjen på andra sidan glasrutan. Jag kommer ihåg hur det kliade på hela kroppen, och jag kommer ihåg chokladzingon…

 6. Champis och hallonsoda och _riktig_ sockerdricka och champis och ännu mer champis… Sockerdrickan i dag smakar ju mest konstgjort, likaså hallonsodan, men champis smakar som det alltid gjort. Den är min räddning i en hård och tråkig värld, där de goda smakerna är ett minne blott. *suckar och ser omåttligt fån-nostaligisk ut*

  Brorsan och jag trodde vi kunde göra egen sockerdricka om vi hällde socker och vatten i en flaska och skakade tillräckligt länge.

 7. @ Fiffi – den var brutalt bra, fick dock tipset att man på självserveringar på Donken kan köra 50-50 med Cola/Fanta.

  @ Sis 1 – nu fick du extra bonuspoäng.

  @ Ninni – jag minns inte Car.

  @ Trollets mamma – haha, den varianten av sockerdricka har jag också bryggt. Smakade hiskeligt illa.

  1. Förmodligen väldigt kemiskt, men den var klart godare än Kiviga Kruse. Det fanns en del märkliga färgvarianter då. Och, dessutom vidriga Cherry Coke. Huuu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s