Upp och ned och upp

Jag var på väldigt gott humör i söndags. Då gjorde jag det klassiska misstaget – jag slog på nyheterna.

En palestinsk lärare berättade att hon inte undervisar barnen om förintelsen, för den var ju ifrågasatt och inte var det säkert att den inträffat. På andra sidan muren i detta märkliga land visste barnen inte vad det arabiska ordet för katastrof var och allt prat om katastrofen när araber tvångsförflyttades vid Israels grundande var nedtystat – för den dagen är ju en glädjedag, enligt utbildningsdepartementet.

Det känns sorgligt att dagens vuxna generationer utbildar morgondagens hopp att förbli ovetande om och oförstående inför varandra. Något säger mig att konflikten inte närmar sig en lösning.

Tankarna förföljde mig i morse.

Jag var nedstämd, det regnade för mycket, så jag tog vagnen och hamnade bredvid två säljare. En var lite maranatatypen, den andre likt ett vittne som förlorat gudstron och passformen på byxorna. Den piggare av dem pratade om fokusering och bokningar.  Det var en ofrivillig ironi på The Office när vagnen tog kurvan i Brunnsparken och när jag tittade ut så såg Södra Hamngatan så grå ut att den aldrig verkade ta slut.

Sen slutade regnet och jag såg en gubbe i cowboyhatt med snöret knutet under hakan. Jag förundrades över att en psykiatrisk mottagning har adressen Stora Nygatan 17 1/2. Och jag bytte några ord med S vars hjärta slår för de som många andra aldrig vill se, men som förtjänar ljuset.

Och plötsligt var jag glad igen.

3 reaktioner till “Upp och ned och upp

  1. Dina inlägg om Israel och Palestina må vara få, men de är alltid så kloka att jag blir alldeles varm och luddig i själen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s