Särskilda

Den här veckan tar ICA ett steg till i sin långa reklamsåpa. Butiken får en praktikant.

Det är en fantastiskt bra film som lyfter fram en grupp som sällan syns – människor med funktionshinder. Är man skeptisk kan man säga att ICA försöker sno billiga goodwillpoäng, men jag tror att de har en god tanke och planen är att anställa uppemot 1000 människor med någon form av funktionshinder. Bravo!

Jag hoppas att ni skrattade åt filmen. Den är rolig. Och man får skratta. Ett hjärtligt skratt ligger otroligt mycket närmare godheten än det ligger ett elakt skratt. Det här är en varm film som får en att inse att vi alla kan se lite borta ut när vi tappar hakan.

Jag skrev för några år sedan om sexualitet hos psykiskt funktionshindrade. Det lärde mig att det jag och du tar som en självklarhet är ett jätteproblem för vissa av våra medmänniskor. Inte minst hade föräldrar till funktionshindrade svårt att förlika sig med tanken på sexualitet hos sina barn. Det var mycket tabu, men också väldigt förlösande skeenden i ett projekt som handlade om att kärlek alltid är vacker och måste få spelrum.

Jag har också anlitat Samhall på olika sätt och mött individer som är noggranna och skötsamma på ett sätt som väldigt få andra. Det är beundransvärt och där har vi alla något att lära.

Jag var dessutom en gång på besök på ett sommarkollo med främst autistiska barn. Det var känslostormar och märkligheter som jag aldrig sett annorstädes, men också oförställd glädje över livet. Barnen var enkla, raka och naiva – tre väldigt fina egenskaper som vi alla borde bejaka.

Allt det har fått mig att ifrågasätta vad som är normalt. Är jag friskare än någon med ett funktionshinder? Och spelar det egentligen någon som helst roll? Alla är olika, men det finns plats för alla.

Ändå syns de med funktionshinder väldigt sällan i arbetslivet, men kanske är det här ett steg i rätt riktning. Personligen tror jag att en ICA-affär mår fint av nya, friska krafter som brinner av iver och att det här kan få många att känna ett ökat människovärde. Det gäller både hos de som släpps in och de som får dela sin vardag med nya, underbara människor. Det är hur som helst en tanke som skänker hopp.

Slutligen, minns det här. De med funktionshinder är inte dumma, de är särskilda och lika vanliga eller udda som du och jag.

Vill ni prompt se på en lallande idiot som är dum i huvudet på riktigt ska ni be mig att pilla lite i en bilmotor.

PS! Jag har använt ordet funktionshinder som en generisk term, i brist på kunskap om eventuellt andra uttryck.

7 reaktioner till “Särskilda

 1. för mig är just dessa männsikor de mest beundransvärda. Så raka, så enkla o överfulla av kärlek.Tänk om alla människor i övrigt var så¨.Så underbart vacker vår värld vore då..

 2. Funktionsnedsatta är tydligen ordet som Socialstyrelsen rekommenderar. Detta enligt Språket i P1 igår.

  På mitt arbete hyr vi in folk från Samhall och jag skäms över hur vissa tilltalar dem på samma sätt som man tilltalar barn eller småskrattar bakom deras ryggar. Okunnighet, hoppas jag.

 3. @ Bittan – hear, hear.

  @ Daniel – i och för sig tror jag att vi slår knut på oss i vår iver att hitta rätt ord, men tack ändå. Troligen är det okunnighet bakom skratten, jag väljer att tro det.

 4. Lite samma med – tja, nu var det ju det där med ordval igen – nysvenskar, utlandsfödda eller whatever. De tilltalas inte sällan övertydligt med barn-enkla ord… De må ha lite dåligt uttal, men de är fan inga bebisar.

 5. @ Daniel – då är vi överens.

  @ Tigern – nope, det är de inte.

  @ Abbes pappa – du är oftast etta på bollen, så yeah me, den här gången 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s