Ett ensamt barn

Upp med handen om du någon gång varit liten.

Nicka om du varit liten och rädd och önskat att du kunde få en kram av din mamma, pappa, nallebjörn eller snuttefilt.

Säg ja om du någon gång som barn gömde dig, hade ont i magen, var orolig och grät för att du kände dig ensam och vilse.

Va? Räckte alla upp handen? Nickade alla? Sa alla ja?

Ja, men hur kan då så många kommuner säga nej till ensamkommande flyktingbarn?

15 reaktioner till “Ett ensamt barn

 1. För att vi inte vill, kan, vågar förstå att alla barn är barn. Att alla människor har samma behov. För att det är otäckt och hemskt och omöjligt att förstå och inse att det inte är någon som helst skillnad på dina barn och mina barn och alla andras barn. Därför att om vi verkligen förstod det, in i märgen förstod att vi alla är ofattbart lika och lika värda – då skulle det få konsekvenser i varje handling, i varje ord. Och det vågar vi inte.

  Och ja, det är en skam att man ens kan komma på tanken att neka ensamma barn en fristad.

 2. Nyanserade kommentarer i detta forum…

  Jag håller inte med Vellinges politiker i deras oförmåga att ta hand om flyktingar,men just i detta fallet är det inte speciellt välbetänkt att sätta ensamma ”barn” (=tonåringar) i Hököpinge. Inte av rädsla för våld och andra brott, utanför att Hököpinge är en byhåla på slätten.

  Absolut ingenting finns förutom bostäder och en förskola. Vellinge ligger inte direkt på gångavstånd och bussarna går endast måndag till fredag 6 gånger om dagen. Ingen skog; ingen sjö att fiska i; INGET att göra utom att glo på TV och spela dataspel.

  Det hade varit mycket bättre att låta familjer komma dit; de hade kunnat leva ett lugnt och händelselöst liv i denna Gudsförgätna plats.

 3. Att neka barn..barn som ännu inte vuxit upp och fått styrka och tilltro..att neka barn trygghet innan dom är färdiga med att vara just barn. Sånt gör mig skiiitarg..

 4. Abbes pappa, Trollets mamma, my, Bittan – jag håller med.

  Har du vatt i … – jag hängde inte ut Vellinge specifikt, även om den kommunen blivit symbol för det. Det finns alltid bättre eller sämre platser att hamna på, vad jag vänder mig emot är att man vägrar att ta emot överhuvudtaget. Det känns märkligt, minst sagt.

 5. Visst är det för jävligt att ett av världens rikaste länder har kommuner där man inte kan sträck ut en hjälpande hand till ungar som behöver trygga vuxna. Nu vet vi att de ensamkommande barnen oftast är tonårskillar som kanske inte behöver en nalle,men de behöver kärlek, närhet och trygghet.

 6. Hallå Anjo!

  Mycket fint skrivet, får jag lov att sätta upp denna text på min skola i Vellinge? Herrestorp skolan om du undrar.

  /J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s