Dagens rätt: köttklister

Jaha, då har människan tagit ännu ett steg. Först lärde vi oss hantera elden, sen kom hjulet, på 60-talet flög vi till månen, sen kom Facebook och nu köttklister.

Så, i framtiden handlar det inte bara om att märka var grisen kommer ifrån. Det kommer också bli viktigt vem som byggt filén i disken.

”Ursäkta, är den här fläskfilén svenskbyggd?
Jag vill ju inte att den är byggd av en underbetald polack.
Man är ju med i facket.”

Märkligt som sagt. Ska folk i framtiden presentera sig som grisbyggare istället för grisuppfödare?

Hela grejen känns väldigt knepig. Precis har svenska folket tuggat i sig Mats Nilssons bok Den hemlige kocken och börjat få industrin att tveka kring E-orgier i maten. Då kommer nästa steg – byggsatskött. Jäpp, det är äkta vara, men kanske inte från samma gris.

”Är det några tillsatser i den här filén?”
”Ja, en galt från granngården.”

Men, varför nöja sig med ett sorts djur? Vi har redan blandfärs. Varför inte satsa på blandfilé, hälften nöt, hälften svin? Kan inte kombinationen julskinka och lövbiff vara något?

Enligt tillverkaren är det här jättebra. Det blir lättare att få jämn form på köttet och mindre spill. Med andra ord, vi kan nu använda mer av det dåliga, för att bygga ihop med det andra.

”Åh den här biffen hade ingen rund smak”
”Nä, men den hade en perfekt geometrisk form.”

Fast, måste nu sommeliern på restaurangen också lära sig att upplysa om vilka viner som passar bäst till trekantiga köttbitar? Ingår dylika matematiska färdigheter i sommelierutbildningen?

Kanske kan vi framöver måttbeställa våra köttskivor och varför inte få köttet i form av bokstäver? Vilken åttaåring skulle inte vilja ha Grattis skrivet med grillkorv på bordet?

Nåja, innan vi blir rädda, så ska det här ändå märkas på ett särskilt sätt för att hålla oss trygga: Kommer från sammansatta köttdelar. Det låter ju bra. Även om jag tycker att det hade varit bättre med märkningen: Frankensteinkött.

Och är det förresten inte dags att damma av en klassisk barnvisa? Nu kan vi ju faktiskt få blommig falukorv till lunch – och blommorna kan göras av utklippta nötbitar. Snacka om cross kitchen.

Som sagt. Ett stort steg för människan. Undrar vad som kommer härnäst? Kanske ersätter vi alla limfogar med sperma?

13 reaktioner till “Dagens rätt: köttklister

  1. Hm. Tur att jag hann trycka i mig en hamburgare innan jag läste det här inlägget. Eller otur.

  2. För att vara lite tråkig: är det inte bra att så många delar som möjligt av de djur vi dödar kommer till användning? De är ju inte giftiga eller olämpliga av annat skäl? Hur många djur skulle vi behöva ha ihjäl för att möta vår köttkonsumtion om vi bara åt filén? Jag håller med om att slaktat kött kan se ganska äckligt ut, men betyder det med nödvändighet att det också är äckligt om det tillreds?

  3. Mycket bra skrivet. Och jag hatar verkligen tanken bakom köttklistret. Det är lika allvarligt som krig.

  4. @ksth – kruxet är väl att man kan blanda delar från flera djur också? Hur blir kontrollen? Jag får lite kväljningar av det här. Däremot, vi borde äta mindre kött av flera skäl.

    @mymlan – för att vara ett meningslöst inlägg var det kul att läsa.

    @fredric – thanks.

  5. Någon borde förklara för Mats-Eric Nilsson att han är nästan ett decennium efter med ”heroin-chic” trenden. Karl ser ju ut som ett spöke och skulle nog må bra av en eller annan tillsats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s