Ordval

I veckan talade advokaten som företräder killen som misstänks för att ha dödat en kvinna i Landskrona om det hela. Han pratade om en olyckshändelse.

Hmm … i mina ögon är en olyckshändelse när man slår sig på tummen med hammaren. Slår man däremot en 78-årig dam så att hon ramlar och dör, då är det inte en olyckshändelse. Då är det åtminstone vållande till annans död.

Och idag tycker Bodström att vi ska införa ytterligare en benämning på våldtäkt – synnerligen grov våldtäkt.

Jag har aldrig råkat ut för ett sådant övergrepp, men måste fråga en sak: är inte alla våldtäkter synnerligen grova?

7 reaktioner till “Ordval

 1. Jo det är de naturligtvis….fast nog finns det våldtäkter som är grövre än andra, det tycker jag. Fast sen tycker jag också att rättsväsendet till att börja med borde ägna sig att skuldbelägga den som skuldbeläggas bör, inte offret utan gärningsmannen.
  Och att kalla händelsen i Landskrona för en olyckshändelse borde innebära att en viss advokat har rätt svårt att se sig själv i spegeln….olyckshändelse….eller hur…

 2. Malin/tvillingen – Jag håller med om det, men att klassificera som våldtäkt, grov våldtäkt och synnerligen grov våldtäkt. Jag har lite svårt för det, särskilt som samhället har en – i mina ögon – för överslätande syn på våldtäkter. Det är en sak om straffen blir olika långa, men jag skulle verkligen uppskatta om brottet rubricerades som ett och samma. För offret är en våldtäkt alltid synnerligen grov, tycker jag. Sedan ska förstås extra våld, beteenden och händelseförlopp kunna rendera i olika straff, men jag vill att det heter en och samma sak. Att bli utsatt för något som kanske förstör en för alltid och så är det ”bara” våldtäkt – det känns lite svårt att ta in. Vad sänder det för signal till den personen? Räknas inte den kränkningen? Svårt, men jag är inte säker på ordvalet som sagt.

  Tvillingen – angående Landskrona, hear hear…

  1. Jag vet, det finns det och jag kan förstå att straffvärdet är högre om man till våldtäkten adderar exempelvis våld, knivhot etc, etc … Min tanke är bara att jag vill att brottet ska vara våldtäkt. Att det är det centrala. Drabbas du så är det brottet absolut och ses som lika allvarligt, för det är naturligtvis alltid synnerligen grovt för den utsatta/e.

 3. Påminner mig om när en professor från något av våra svenska universitet använde ordet bus när han skulle förklara 11/9 dåden.

  Jo, att kapa ett flygplan och flyga rakt in i ett höghus är verkligen ett pojkstreck, som heter duga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s