Sidan 11

Dagens GP. Sidan 11.

I vänsterspalten pratas det om en 16-årig pojke som åtalas för att ha dödat en jämnårig. Jag ryser. De har inte ens börjat livet. Hur kan det bli så fel? Hur kan det behöva bli så vansinnigt att han dödar en ung flicka? Vad kan göra honom så arg att han stjäl flera decennier av kärlek och liv?

Sidan domineras av en text om tre döda utanför Falköping. Två små barn och deras pappa är döda. Familjedrama, vilket är en omskrivning för att han dödade dem och sen sig själv, eller mord/dråp. Det knyter sig i magen. De små barnen – varför? Vem kan vilja dem så ont? Vem kan vara vansinnig nog att döda två små barn? Hur kan man blåsa ut framtiden på det här sättet?

Under den artikeln skrivs om ett mord i Gamlestaden. En 27-årig man som dödas i ett bråk. Hur många fester har jag varit på? Hur många gånger har man sett hur folk blivit arga på varandra? Men, varifrån kommer galenskapen? Varifrån kommer det som gör att man slår, slår, sparkar och hugger till det är tyst och världen är en människa fattigare?

En sida. Så mycket meningslöst våld. Så mycket sorg. Så mycket ondska.

… och inga som helst svar på mina frågor.

6 reaktioner till “Sidan 11

 1. Jag finner inga ord. Det är en avtrubbad bild som målas upp hos mig. En känsla av att vissa förlorat förmågan att se hur lätt ett liv kan slockna. Jag har alltid avfärdat video/tv-spels-våldsdebatten men jag börjar fundera på om det ändå kan vara EN av anledningarna till att somliga går på tok för långt. Droger och alkohol är ju bevisat en av de andra anledningarna till grova våldsbrott.

 2. Säkerligen en schablon jag drar till med, men jag kan inte låta bli att få ännu en stark känsla av ”den sönderstressade västerlandskulturen”…

  …i sorglig kombination med den upphausade sensationsjournalistik som den kullvälta kvällspresshinken spillt ut på övrig media…

  …och sist men icke desto mindre minst kanske den allt starkare strömmen av självcentrering och det parallellt ökande kravet att till varje pris få sina olika behov tillfredställda…

 3. Ja du, det är så sorgligt, så sorgligt med allt detta våld (finns det förresten meningsfullt våld?).
  Och inte har jag några svar på dina frågor heller, men det är mindre sorgligt ändå.

  Lev väl och kram

 4. Sorg. Känner sorg.

  Det är som våldtäkterna. Varför?
  Ska man inte kunna gå hem från vagnen eller i Slottsskogen till Linnéplatsen längre? Män i grupp som våldtar, hur funkar deras hjärnor. Sitter de hemma o diskuterar på sina fester vad de ska våldta idag månne? Sjukt att göra sånt tillsammans. Sjukt att våldta över huvud taget.

  1. Våldtäktsmän är vidriga. Så enkelt är det. Det finns inget försvar, ingen ursäkt för det vämjeliga beteendet.

 5. Ruggig hund – jag har inga bra svar, mer än att människor i alla tider haft lätt för att ta varandra av daga.

  Robban – det är intressant det där med stress. Vi läser allt oftare om vansinnesdåd i Kina, ofta av människor som bryter ihop, som inte fixar att leva i den tillvaro vi har. Jag vet inte om det har någon bäring här, men det är tänkvärt det där med krav, prestationer, hur folk verkar gå hur långt som helst om de tappar ansiktet etc. Kusligt.

  Tvillingen – bra fråga. Våld kan nog vara meningsfullt om det skyddar det goda, men det där är en filosofisk diskussion som kan bli evig. I grund och botten är våld av ondo, även om försvar mot angrepp måste vara okej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s