En monitor att titta noga på

Företaget Monitor i Hudiksvall är lite annorlunda. De kommande åtta åren får de anställda dela på vinsten. Så här motiverar grundaren, Åke Persson, det:

Det är de anställda som har varit med och byggt företaget. Jag har så jag klarar mig och är inte så intresserad av flådiga hus. Jag har en flotte, det räcker, jag skulle skämmas om jag började köpa en massa saker.

Wow. Sådant får mig att bli så glad. Jag har själv en dröm om att försörja mig på heltid på det skönlitterära och även hos mig har alltid tanken funnits att en del av pengarna ska gå till de som behöver mitt överflöd bättre.

Åke Persson är säkert rik. Och när jag är en framgångsrik författare tänker jag förstås unna mig saker, det är inte frågan om total självuppoffring här. Jag vill ha ett gott liv, men jag skulle aldrig kunna njuta av det om jag visste att jag spenderade helt onödiga pengar på meningslös lyx. Jag tror på att dela med mig när jag har mer än tillräckligt och skyr, som pesten, den girighet som skapar både uppblåsta och sprängda bubblor över hela världen.

Jag vill kreera, skapa och bygga världar. Måhända är de fantasivärldar, men samtidigt solida, verkliga och välbyggda. De är också raka motsatsen till dagens spekulationer i luftslott. Dessa globala gissningslekar och pyramidspel som sänker nationer, men alltid gör vissa spelare rika – även när alla andra förlorar.

Girigheten där gör mig mörkrädd. Jag tror istället på drivkraften där jag, med min specialitet, kan skapa något som andra får del av. Kan jag få folk att läsa mina böcker vill jag inte sitta på en påse pengar. Jag vill dela med mig till de som står mig nära och de som behöver hjälp och stöd.

Istället för en statuspryl som jag egentligen inte vill ha kan någon få mat på bordet.

Istället för att slänga en fungerande tv bara för att ha det senaste kan någon få chansen till skolgång.

Istället för att köpa dyrt och dåligt, kan (och vill) jag odla min egen basilika – och skänka pengar så att någon faktiskt hittat ett botemedel mot cancermonstret som äter upp cellerna i för många kroppar.

Istället för att bränna pengar bara för att jag kan – så kan varje spenderad krona bli ett guldmynt.

Hur skulle jag någonsin kunna vilja något annat? Det är ju den bästa rikedom som finns.

När den där boken blir en bästsäljare, då är inte bara min lycka gjord. Det lovar jag.

8 reaktioner till “En monitor att titta noga på

 1. Den dagen du startar en rörelse med ovanstående tankar som fundament kommer jag att förbehållslöst ansluta mig… =)

 2. Jag hjälper dig genom att jag köper din bok så den förhoppningsvis blir en bästsäljare. Du hjälper andra…

  Fick en helt ny syn på dig!

 3. Patrik – fan, vad snällt sagt. You’re the man.

  Daniel H – extremt mycket godhet i det projektet, me like.

 4. Du…
  Du går rakt in i mitt hjärta.
  Fortsätt – du är en GOD människa.
  Jag känner, jag vet…

  Boken eller ”de” böckerna…
  jag knackar dörr – anytime…

  /Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s