Goodbye Lenin

Har ni sett den fantastiska filmen Goodbye Lenin? Den utspelar sig i forna Östtyskland. I korthet har en mor legat i koma sedan en tid innan muren föll. När hon vaknar till är DDR ett minne blott och Tyskland återförenat. För att inte göra chocken för stor återskapar barnen DDR i lägenheten, får tag på gamla band, en gammal tv och så vidare – ja ni fattar. Annars kan ni läsa om filmen på imdb.com.

Jag tänkte idag – tänk om det händer här. Tänk om en mor (eller far, här är vi jämlika) föll i koma för sex år sedan och nu var på väg att vakna. Hur skulle det gå, vad skulle vi behöva göra för att de inte skulle chockeras alltför mycket?

Tja, vi skulle helt enkelt öppna fönstret och släppa in doften av flintastek och ljudet av Gyllene Tiders Sommartider samtidigt som vi slog på teven och bad den nyss uppvaknade att titta på Allsång på Skansen och Morden i Midsomer.

”Det känns som om jag sovit i fem minuter”, skulle vår far/mor säga. ”Allt är som det brukar.”

Och vi skulle instämma och gråta oss sönder och samman när vi strax efter gömde det enda som egentligen förnyat landet på senare år – foppatofflorna.

5 reaktioner till “Goodbye Lenin

  1. Mörka sex år? Nätet och Yuppienallar som kan surfa (”Yuppienallar”. Minns ni ordet?) är väl det stora. Regeringsskiftet.

    Men det största är väl det bästa: Carolas stjärnfall.

  2. Japp, det hände mer för trettio år sedan… nu står världen/Europa still o inga nya länder vare sig kommer till eller försvinner….. :/

    Goodbye Lenin var för övrigt en helkul film 🙂

  3. Håller med. Det är en jättebra film.

    Skönt att slippa Lindsay Lohan-tjejer och Ashton Kutcher-killar i en film också. Bara det är värt ett extra plus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s