Brandgult kuvert med siffror

Jo, jag fick pensionsbeskedet idag. Och de senaste veckorna har årsbeskeden från diverse institut ramlat ned. Lite pensionsspar här, lite tjänstepension där. Varje år tänker jag:

I år ska jag bli medveten. Jag är trots allt civilekonom. Okej, grundkursen i kostnads- och intäktsanalys var exakt så tråkig som namnet skvallrar om och sammanföll med mina heltidsstudier i studentikost vinglande, men ändå … Jag kan det här, jag förstår mig på ekonomi, affärer, nyckeltal och så vidare. Jag kan stava till soliditet och räkna ut ROI, EBIT med flera meningslösheter. Nog kan väl jag bli en fena på det här och maximera min pension så att jag inte behöver jobba tills jag är 92 år.

Och så bestämmer jag mig för att börja sköta mina placeringar lite mer aktivt. Oerhört peppad slår jag upp tidningens ekonomisidor …

… och inser hur långt det är kvar till min pension.

Men, nästa år – då kör jag.

4 reaktioner till “Brandgult kuvert med siffror

 1. Tror inte att PPM-systemet passar majoriteten, och inte heller att en standardiserad ekonomiutbildning är rätt väg till spekulationstalang och -vishet per automatik.

  Det är sorgligt att så många känner detta motstånd, men inte alls obegripligt.

  Sanning nr. 1
  är att de uppfann detta som nödlösning, därför att någon på samma departement hade upptäckt att ATP möjligen inte skulle kunna gå ihop. Och Gud Förbjude att solidaritet och rättvisa skulle få överhand i det läget.

  Sanning nr. 2
  är att de som skapade detta system räknade med trettio års aktiv placering för att du ska gå så mycket plus att det är värt jobbet.

  Sanning nr. 3
  har du just ådagalagt.

 2. Nej, att en ekonomiutbildning skulle vara vägen till att lyckas på den här marknaden är väl knappast troligt. Jag gissar att många av de nervösa hoppa-högst-av-skräck-typerna som hanterar börshandeln är ekonomer och har både fina utbildningar och meriter i väskan.

  Nu ska tilläggas att mitt inlägg var lätt raljerande till sin art, men det är intressant att ta del av dina tankar och din syn på vad som är sanning.

  Men, exakt vad var det jag ådagalade?

 3. Att många är rättfärdigt vilsna i vårt påtvingade spekulationssverige med sikte på pensionsdagarne.

  Har man inte erfarenheten av tio till tjugo års spekulerande, är det vådligt att gå in med ett högskolekompendium, några internetartiklar eller en bok om aktiegurun Nr. 1 i handen.

 4. Det tror jag du har helt rätt i – och lika vådligt är det att tro att kvällspressens braskande rubriker på temat så klarar du krisen, faktiskt kan få dig att klara krisen.

  Jag överlåter gärna spekulerandet till de som kan saker och ting, även om min tilltro till många s.k. experter är rätt lågt. Det är många som inte vet ett skvatt och ändå uttalar sig tvärsäkert gång på gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s