Farväl!

I.

Farväl, du som aldrig lämnat min säng. Hur jag än bytt örngott och lakan så har alltid dina konturer avtecknat sig som ett minne av var du låg. En liten fördjupning bara, men ett djupt, djupt hål som jag alltid lyckades falla ned i, för att sen kura i fosterställning, önskandes att du var här.

Farväl, jag tvättade allt nu, manglade det, hängde upp det för att soltorka i sommarluften, ett lyckat försök att låta julibrisen lyfta bort de sista spåren av din doft och min sorg. Jag sover bättre nu och kan drömma om nästa morgon när en gudinnas former avtecknar sig under lakanen, istället för att mardrömmarna bär mig till tomhetens och de obesvarade frågornas klippavsats. Du är ingen och alla, det finns ingen rädsla för att kyssa dig igen. Rädslan för det försvann tyst med julibrisen, en otroligt pålitlig budfirma som känner rädslans nästa adress: långt bort utan möjlighet att återvända.

 

II.

Farväl, du som räddade mig förr. Vi har vandrat tusentals mil ihop och jag har alltid återvänt till dig som ett litet barn på utflykt, matsäck på ryggen och längtan i blick. Våra irrfärder och villovägar förde mig alltid hem, även om mitt hem var en skakig trädkoja i den värsta av stormar. Resorna med dig fick mig alltid att hitta den där lösa skruven som fick mig att inte bli helt galen.

Farväl, jag vet det nu och det finns ingen sorg i att gå åt ett annat håll. Du är min vän och vi möts gång på gång, men jag tänker inte följa dig till världens ände och sen några avvägar längre bort. Jag vill inte vakna och känna hur ont det gör i huvud och leder längre. Våra minnen är en klippbok där namn, platser och ansikten är maskerade, men välkända för oss som var med då. Då, inte nu, inte i morgon. Jag kan inte öppna munnen och grundlöst hata och älska om vartannat. Den långa raksträckan leder inte till de kurvor och vackra gläntor jag längtar och söker.

 

III.

Farväl, pastischen min. Det brinner ett bål på min själs bakgård. Jag har lagt teatersminket, lösnäsorna, clownfrisyren och de storartade gesterna på elden och värmer mig vid dess renande lågor. Dess dans är också min dans när jag känner att det är så svårt att gråta samtidigt som nuet är min stötta istället för min panik.

Farväl, jag orkar inte vara patetisk längre. Det finns ingen väg framåt när du gräver ned dig i skyttegravar och blickar bakåt genom en felvänd kikare så att allt ter sig mindre och mer avlägset, nästan osynligt, och definitivt ouppnåeligt. Ska du inte ha mer bagage, frågar tulltjänstemannen när jag ska ge mig in i det tills nu förlorade framtidslandet. Jag har mitt namn, svarar jag. Jag vet vem jag är, det är allt jag behöver för att våga mig ut på en färd där allt annat är okänt. Min ekorrhjulsteater, min sorgliga vaudeville, är nu vadjagvill och det är spännande så.

 

IV.

Farväl, hjärnspökena mina. Ni som alltid rasslade med komplicerade kedjor byggda av tänk-om-länkar, de där som alltid fick mig att sluta tro på mig själv när ni rasslade och istället fick mig att väga för och emot på en felbalanserad våg där en fjäder av ångest alltid tyngde ned en kista fylld av viljans guld och kärlekens rubiner.

Farväl, jag hör allt annat än er nu. Ler vackra ögon mot mig vill de mig inte ont. Skrattar någon med mig, så har de inte en dolk som väntar att stötas i min rygg. Jag behöver inte beräkna konsekvenserna av allt jag gjort, räkna ut sannolikheten för att det som har hänt faktiskt har hänt. Dåtidens fel är inte morgondagens upprepningar. Jag kan göra vad jag vill och om jag lyssnar på mitt stora, vilda hjärta och kanske lite på hjärnans grå eminens så ordnar det sig nog alldeles strålande. Ni skrämmer mig inte, ni är bara vålnader utan form och funktion.

 

V.

Farväl, förlust. Det pågår en V. Ingen vendetta, bara en personlig viktoria.

7 reaktioner till “Farväl!

  1. Hej Anjo,

    vad glad jag blir att du hittat DIG! Fortsätt så.
    Jag har precis hittat hit, och kommer verkligen att följa dig en bit på din väg.
    Kram, annelie

  2. Annelie, det lovar jag att göra – jag kan inget annat. Känns skönt med ännu en följare på färden, lovar att försöka göra ditt sällskap värt din tid 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s