Regnbågsflaggor och stollar

Jag läser en nyhet i Göteborgs-Posten som får mig att skaka på huvudet:

Patriotiska studentförbundet vill inte ha några regnbågsflaggor på stadens flaggstänger. Det är förstås inte ett utslag av någon form av homofobi det handlar om, utan problemet är främst att flagglinorna vandaliseras, vilket fått förbundet att äska 2000 kronor i extra bidrag för att fortsätta sitt uppdrag med att hissa och hala flaggor.

Käre, Torsten. Om det kostar staden 2000 kronor extra för att visa alla att i den här staden får man bli kär i vem man vill, oavsett kön, då är det 2000 kronor som använts på ett mycket bra sätt. Således borde du och ditt gäng få era extra pengar.

Det är bara ett litet problem, du refererar flera gånger till regnbågsflaggorna som homosexflaggor och konstaterar också följande:

Jag har inget emot homosexfestivalen, det här handlar om ett ogenomtänkt beslut om flaggning på alla kommunala inrättningar. Det är också pedagogiskt misslyckat. Hur ska man förklara som förskollärare för små barn vad det är för flagga och vad den symboliserar och vad det är för människor. Barnen kan ju få mardrömmar om förskoleläraren berättar om vad homosexualitet handlar om

Oh, det är nu det börjar stinka riktigt illa om det här. Du förstår, det är nämligen så att i den här staden ska vi vara stolta över att alla kan visa kärlek öppet. Det är fantastiskt att det äntligen accepteras allt mer att män kan älska män och kvinnor bli kära i kvinnor. Som heterosexuell man hade det varit lätt för mig att rycka på axlarna åt flaggorna, men jag känner stolthet när jag ser dem, just för att de säger en väldigt viktig sak till mig: ALLA har rätt att älska den de blir kär i. Och om barn förstår det redan i förskoleåldern kanske vi får än färre idioter som knackar bögar i framtiden.

Men, jag kan förlåta dig, Torsten. Det finns en djupt rotad misstro mot homosexuella i samhället och du är inte den ende som har problem med detta, fast du sa en sak till i den här artikeln som fick mig att fundera lite:

Tidigare i år tillät man samerna att flagga på Gustav Adolfs torg och sedan fick zigenarna flagga. Vad blir nästa steg, att handikappsrörelsen hissar sin? De har väl ingen flagga, men de kan ju kanske skapa en med en rullstol och två korslagda kryckor undertill

Oj då, orsaken är tydligen att du bara vill se nationsflaggor hissade och det av tradition. Jag vet inte … på något sätt får jag lite bruna vindar i näsborrarna nu, det kan inte hjälpas.

Varför skulle inte en bortglömd ursprungsbefolkning (samer) få synas? Det har funnits många ursprungsbefolkningar som gömts undan, satts på undantag och så vidare. De har ofta blivit en socialt utsatt grupp som ett resultat. Om vi gör tvärtom så är det väl värt några dagars fladdrande på våra flaggstänger?

Och är det inte fint att romerna (zigenare som du använder det känns lite nedvärderande) äntligen visas upp som en erkänd minoritet? Jag kan berätta att jag känner en dam som jobbat stenhårt med att hjälpa romer in i samhället och den stolthet och glädje de känner när de tillåts ta plats i vår värld är enorm. Jag har sett glöden i hennes ögon för varje litet steg åt rätt håll som tas där. Att de får stå på Gustav Adolfs torg och se sina färger fladdra ihop med den svenska flaggan är fanimej på tiden.

Dessutom så kanske vi inte ska snacka om handikapprörelsen (en bättre term är funktionshinder) på det här sättet? Och, om det nu vore så att vi behövde hissa en flagga för att påminna oss att vi har medmänniskor med fysiska eller psykiska funktionshinder – är det då inte bättre att göra så än att tiga och låtsas som ingenting?

Du kanske menar väl, Torsten, men jag tror att det är dags för patriotiska studentförbundet att studera verkligheten ett tag. Under tiden kan vi andra njuta av att Göteborg flaggar för allas rätt till sin identitet och allas rätt att leva utan risk för repressalier och förtryck i den här staden.

 

 

13 reaktioner till “Regnbågsflaggor och stollar

 1. Mycket bra, många andra som kommenterat det hela har missat det absurda i hans angrepp mot nationella minoriteter – och inte minst då användandet av ordet Zigenare. Jag får inte blodstopp när någon bekant säger det ordet, även om jag brukar försöka använda ordet rom i en någorlunda vänskaplig tillsägelse- men det är i allmänhet inte ett utslag av misskund mot romer, utan bara gammal, dålig vana. DÄREMOT, när man uttalar sig offentligt och dessutom som företrädare för en förening, därtill en studentförening, så bör man hålla tungan rätt i munn…

 2. När jag läser såna här artiklar så blir jag först förbannad och sen ledsen
  citerar:
  Hur ska man förklara som förskollärare för små barn vad det är för flagga och vad den symboliserar och vad det är för människor. Barnen kan ju få mardrömmar om förskoleläraren berättar om vad homosexualitet handlar om, säger Torsten Persson. Detta uttal är skrämmande
  Jag tycker dom ska avsäga sig uppdraget om de nu tycker att det är så förfärligt att dessa flaggor finns och så ge jobbet till någon som verkligen uppskattar det. Herregud, ibland blir jag bara så trött.

  1. Om barnen skulle få mardrömmar så är väl det av Torsten Perssons överförda hat gentemot sina medmänniskor. Lär barn från tidig ålder att kärlek är något att sträva efter och acceptans att vi är olika även om vi är stöpta i samma form. Snart vill han väl återinföra förbjud att skriva med vänster hand igen. En på 10 är vänsterhänt. Någonstans mellan 10-20% är HBT person.

   1. Intressant det där med vänsterhänta, det är en – tror jag många tycker – märklig jämförelse, men väldigt intressant i mina ögon. Jag är själv vänsterhänt och har fått höra hur generationerna innan mig förbjöds att skriva så. Det verkade märkligt, men kanske är det inte så förvånande (trots att det är absurt) att människan rackar ned på andras rätt att älska om man är så jävla småaktig att man inte ens kan låta folk skriva ‘hej’ med vilka muskler man vill.

 3. ”Du förstår, det är nämligen så att i den här staden ska vi vara stolta över att alla kan visa kärlek öppet.”

  Tack för deklarationen, var heller inte medveten om att du bestämmde detta? Alla kanske inte delar denna åsikt.. många av oss är faktiskt gruvligt trötta på -för att låna ett uttryck- homosexparaden och dess vidrigheter i vad som skall föreställa vårt gemensamma (dvs det tillhör inte homosexlobbyn) offentliga rum.

  Den här Torsten verkar iaf vara en kul typ. Orka bry sig om ni överkänsliga PK-personer blir stötta.. Det blir ni ju snart av allt. Och alltid denna Godwin’s lag (bruna vindar osv)

 4. Jag kan ju spontant tycka att samer, romer, funktionshindrade och HBTQ-personer har betydligt mer att berätta om och att tillföra ”svensk kultur, tradition och historia” än vad högtidlighållandet av en svensk kungs dödsdag har, en kung för övrigt mest känd för att flänga runt i Europa och ha ihjäl folk under tiden som hans eget land och folk utarmades och förtrycktes.
  Har inte Patriotiska Studentförbundet en egen flagga kanske, som de kan få hänga upp någonstans? Så kanske Torsten blir nöjd och slipper oroa sig över att barnen ska få mardrömmar av de vuxnas fördomar och rädslor?

 5. @Mikael Wallgren: Jäpp, jag håller med om det.

  @Carina: Verkligen.

  @MD: Det bestämmer naturligtvis inte jag, det här var en åsikt och du har rätt i att jag borde skrivit att jag tycker att vi ska vara stolta. I övrigt delar jag inte dina åsikter överhuvudtaget, men vill bara kommentera det helt felaktiga i att jag är PK. Jag tycker vad jag tycker, jag skiter i om det är allmänt uppskattat eller ej.

  @Calle: Hear, hear.

 6. Anjo, jag har såååååå mycket att berätta om Torsten….next drinking time…btw… Det kanske går bra nu, du vet vad jag menar 🙂 men vågar inte hoppas tyvärr men gör mitt bästa….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s