Göteborgsk matematik

Jag skrev häromsistens en text om Göteborg om tio år. Fråga mig inte varför, men idag kände jag mig tvungen att följa upp med en matematiklektion i den högre skolan.

Rätta svar skickas till Göteborgs politiska ledning. De behöver dem sannerligen.

Fråga 1: 
Vid vissa kontroller av bussar i Göteborgs kollektivtrafik har 9/10 befunnits vara felaktiga. Samtidigt anser de flesta resenärer att var och varannan buss är försenad. Vilken är sannolikheten att du kliver på en buss i Göteborg som är både felfri och kommer fram i tid?

Fråga 2: 
En trappnos kostar ungefär 95 kr/meter. Om du ska byta ut alla trappnosar i ett standardstort bostadskvarter i Majorna, hur många tegellass kan du då ”skänka lite diskret vid sidan av” till den ansvarige beställaren för att motivera en total projektkostnad på 8,5 miljoner kronor?

Fråga 3: 
Hur många nollor kan en luftfaktura innehålla?

Fråga 4: 
Vi har en ekvation där en ledande och färgstark politikers ja till Göteborgshjulet betecknas med x. Den samlade folkviljans (450000 invånare) nej, anges med y. Om ekvationen ser ut så här: x – y = x, exakt hur oväsentligt är då y i Göteborg?

Fråga 5: 
Förklara, matematiskt oantastligt, hur inköp av tjänster inom banteknik kan ha en perfekt positiv korrelation med ett privat villabygge på Orust där det inte ens finns spårbunden kollektivtrafik?

Fråga 6: 
Förklara den matematiska paradoxen att det kan behövas 200 mantimmar för ett välkänt göteborgskt byggföretag att riva en rutten kiosk (som man inte ens river för att sedan fakturera ett ockerpris för det icke utförda jobbet) när det bara krävs 55 minuters teve med Janne Josefsson för att avslöja att hela staden är genomrutten?

Fråga 7: 
Fyra månader efter att kommunstyrelsen deklarerade att det nu skulle vändas på varenda sten och att krafttag var på gång så fortsätter korruption och avslöjanden att grassera hejvilt i Göteborg. Exakt hur mycket väger ett slag i luften?

Fråga 8: 
Det råder stor brist på bostäder i Göteborg. För att råda bot på det har politikerna bestämt sig för att bygga bort problemen. Kan det matematiskt bevisas att man även bygger bort problemen med gnisslande italienska spårvagnar genom att köpa ännu fler av dem?

Fråga 9: 
Psykiska problem som uppstått på grund av samvetskval kring en utbredd vänskapskorruption samt förslitningsskador som uppkommit tack vare ett ivrigt ryggdunkande och navelskådande riskerar att kosta Göteborgs skattebetalare miljardbelopp. Hur många goa gubbar krävs det således för att skruva fast den skruv som är för jävla lös?

Fråga 10: 
Hur många Stenafärjor skulle kunna fyllas med glada människor som just fått kontrakt på en lägenhet om Stenafärjorna lämnade sin centrala parkeringsplats och gjorde plats för en levande innerstad med bland annat bostadsbebyggelse?

6 reaktioner till “Göteborgsk matematik

  1. Nu är jag urusel på matte, men bra på västgötska förhållanden. Det är så enkelt så, här väger och mäter man med andra vågar, måttstockar och siffror än i resten av världen. För i Göteborg finns det bara ”goa gubbar” och goa gubbar luras inte. Och i resten av Västergötland bor det ju bara _riktiga_ västgötar, och alla vet ju att sådana är bondhederliga. Och släkt med varandra, eller gamla skolkamrater eller så. Och man kollar ju inte upp sin kusins svåger eller syrrans gamla ex.

    Cynisk? Jag? Efter ett antal år i By-politiken i en av länets medelstora kommuner? Nähä då. Inte alls.

  2. Lysande exempel på falsk matematik.
    Tyvärr har jag inte lyckats hitta några reella svar på någon fråga, däremot finns imaginära svar på samtliga, men de har ju redan redovisats i media som lösning på problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s