Kvällstidningskriget del ?????

Varje natt drar de ut i strid – kvällstidningarna och deras journalister.

Tidningarnas chefredaktörsgeneraler står i skinande unifomer, fyllda av medaljer de belönat sig själva med på ett ytterst självgott vis, och vrålar om attack utan eftertanke. Samma generalers blankpolerade stövlar bankar ilsket mot golvet när de springer fram och tillbaka på redaktionerna och vrålar om att något jävla förintelsevapen måste vi väl ha.

Opponerar sig någon och pekar på det orimliga kommer generalernas hantlangare fram och trycker ned TS-statistik och affärsmål i halsen på dem. Samtidigt tittar hantlangarna (även kallade editionschefer, mellanchefer, redaktörer eller liknande) på de anställda med tomma blickar – ryktena om att de är förgiftade med någon form av voodoodrog är rätt rimliga – och mässar entonigt: ”Vi måste sälja, vi måste besegra de andra tidningarna till varje pris, vi måste nå våra mål, vi måste vinstmaximera.”

Kanske sitter en gammal murvel, omöjlig att bli av med tack vare LAS, i ett hörn och pratar om det journalistiska uppdraget och ansvaret, men ingen lyssnar på honom. Hade de gjort det, och insett vad de faktiskt levererade, hade antagligen merparten av journalisterna, som trots allt är bra människor, gjort en kamikazeattack och kastat sig in i tryckpressarna.

Vissa utgåvor har de sprängstoff, en definitiv kanongrej som inte motståndarna kan slå hål på. Förvisso är de redan besegrade av internet, sociala medier och till och med sms-kedjor, men skit i det nu. Nu snackar vi om kvällstidningskriget som präglas av en ytterst tryckt stämning för alla inblandade, inte minst alla invånare i Sverige som dras in i det varje dag.

Som sagt, vissa utgåvor har en av kvällstidningarna ett övertag när de ger sig ut för ännu ett fältslag där de ska trycka ned de andras löpsedlar i rännstenen. Sedan finns det dagar, till exempel 4 september 2011, när det bara uppstår ett pinsamt, tröttsamt och sömnframkallande dödläge i kriget.

2 reaktioner till “Kvällstidningskriget del ?????

  1. När jag såg dem igår (i Stockholm) så kände jag bara….nej inte nu igen.
    Annars är det ju ett litet nöje och se vem som klämt bästa löpsedelrubriken.

    1. Ibland undrar man bara: hur fan lyckas de sälja något alls med den där dyngan? Favoriten är nog när de bara skriver: Senaste nytt i natt. Hahaha, då är det uppgivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s