Hotad med stämning efter 15 minuter!

Den första arbetsdagen i New York började lite fint. En bil hämtade oss och bjöd på strax-innan-sju-sightseeing i en stad som redan var igång. Det var kaffe i muggar på utgångspunkten, producenten var där – influgen från L.A. – och där finns allt från grip till gaffers, chaufförer, sminkörer och kameraassistenter. Självklart hade en Belkermössa och en annan en basebolljacka med texten New York och en Giants-keps.

Husen var högre än mångas livsmål och så satte vi fart mot scen ett – Brooklyn Bridge. Det tog en kvart, sen gick en tant rätt in i mig, sa ingenting och fortsatte vidare. Jag tänkte inte mer på det förrän jag förstod att hon gått rätt till vår producent. Hon hade påstått att jag gick in i henne, hennes axel smärtade rejält, hon skulle till läkaren och nu skulle hon givetvis stämma oss. Fantastiskt, USA i sitt esse efter en kvart!

Brooklyn Bridge är makalös. Utsikten över Manhattans skrapor magisk, bron själv ett mästerverk. Det är spruckna och rostiga bultar, ett evigt ka-donk när bilar kör över gupp och fogar i vägbanan och så vidare. Gatlamporna är vackra, hänglåsen som hänger överallt (ska tydligen visa på kärlek) är sköna och när man tröttnar på skraporna vänder man bara blicken och ser Frihetsgudinnan torna upp sig.

Därifrån åkte vi bil till en annan värld – Chinatown. Här haglar kinesiska ord, det säljs kinesiska tidningar, kaféerna har kinesisk smaksättning på kaffet, här syns kineser med extremt lång askglöd på cigaretterna, det finns skraplottskiosker som också säljer kinesisk porr och till och med Frälsningsarmén har kinesiska skyltar. Undrar om inte till och med röken från tunnelbanan kommer från en kinesisk drake.

Sedan, den lilla världen i West Village. Lummiga smågator, kantade av höstförvånade träd. Kontrasten är total. Meatpacking District är en lögn, det är bara sköna restauranger och för dyra butiker här nu. Pastis är ett fint vattenhål och har en avmätt artig service. På samma gata som vi filmar är det två modefotograferingar och en fotografering av sittdynor (?). På stolparna hänger texter om att hela området ska spärras av på grund av Law & Order – välkomna till nöjesbranschens N.Y.

Efter en dumplingslunch far vi över bron till Williamsburg, Brooklyn. Ortodoxa judar, skolbussar med hebreisk text, regnet faller, alla ortodoxa har lustiga papperspåsar över sina lustiga hattar som nästan täcker de lustiga korkskruvarna. Tunnelbanetågen på bron ovanför slamrar.

Vi hör producenten säga att dagen är slut och traskar i ett modigt regn. Först – Peter Luger och en biff med extremt dryg och skönt elak service. Glimten i ögat är lika tydlig som syrligheten. Därefter till Diner. De andra två gästerna är också svenskar. Här bestäms menyn varje kväll. Det är så amerikanskt därinne. Giando är sista anhalten. Precis vid vattnet, mellan broarna, dricker vi en drink och tittar på såväl Manhattans skyskrapor som barens skyline av spritflaskor. Det är så häftigt, Manhattan alltså. Barens look är trött och de fullständigt absurda juldekorationerna som en påtagligt stolt dam hängt upp  är julpyntets motsvarighet till stickade tröjor med stjärnbaneret som motiv.

Det är en dag kvar. Klockan är 20.39 – och jag är helt slut. Det är ett lyckligt slut idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s