Höst, röst, tröst, bröst

I. Höst

Okej, himlen luras varannan dag. Den är somrigt blå och ger solen fritt spelrum i 20-gradiga utspel. Men, det är höst på gång. Jag hör skvallret i de små lövhögarna som växer till sig i skuggiga och glömda hörn. Det rasslas, tasslas och andas om klara, kalla ögonblick. Hamnkanalen är från och till upprörd, gråmulen i sin uppsyn där den rör sig oroligt.

Hösten är redan här, fast uppblandad med mitt ständiga augusti, den där inre sommaren som inte ger upp, inte fryser till, utan skrattar sig ett steg till … och sen ännu ett.

Men, hösten är här. I orden jag hör och samtalen som förs tar den form i en iskall utandningsluft, trots att plusen fortfarande borde vara så många och starka.

Det blåser upp till storm på den mesta harmoniska av hedar, picknickängen jag såg byter namn till Ensamheden och där sitter ensamheten på huk och diskar tröstlöst sommarens urdruckna glas i en bäck som suckar mer än den porlar fram. På den finaste verandan ligger bara korkarna kvar som smällda fossil.

 II. Röst

Jag talar med en röst, det är en trygghet på dagarna. En röst, en nyfödd kärlek till något jag kände mig trött på. Jag talar med en röst utanför jobbet också, men till för många. Jag är starkare än förut, Starke Anjo på min egen cirkus, och applåderna rungar. Men, jag talar för ofta. Svarar för ofta. Det är som om jag lyfter tio ton och så lägger någon ett telefonsamtal till på toppen och armarna börjar darra.

En höstvind rör sig in i cirkustältet; clownerna, lejonen – de tappra lejonen – och balanskonstnärerna försvinner. Jag vill skrika om största möjliga tystnad, men vägrar kopiera en annan cirkus, så jag spänner musklerna. Det går. Knappt. Men, det går. Jag talar, känner mig inte på tunn is, men surfar farligt på ett höstförbannat hav där det inte finns några grund, bara en oerhörd avgrund.

 III. Tröst

Vännen viskar tvivlet och längtan. Jag hör det jag inte vill höra och släpper allting för en stund. Glädjen, styrkan, skönheten i deras vi och äntligen uppfyllda mål är så fragila plötsligt. Jag letar efter ett superlim i mitt lilla skåp. Jag vill hjälpa, lyssna, förstå och ta till mig. Jag vill laga allt, men jag röker inte placebo med vännen i en hastigt spraymålad skymning som bara är klotter på en grå, sprucken mur. Vi drar inte in förförisk rök från Låtsaslandet. Det finns inget falskt lyckopiller i glaset vännen får av mig. Bara rent vatten, en chans att fukta läpparna och sen berätta vidare. Orden oroar, det är ingen uppgivenhet, men oro och sorg. Jag vill trösta, men också slippa trösten. Jag vill att det blir bra. Att det är bara kalla höstvindar som skär igenom en för tunn sommardress. Att allt som behövs för att bli av med det oroliga är en värmande och hållbar halsduk runt min älskade väns vackra hjärta.

 IV. Bröst

Det är natt, min älskade sover lugnt. Hon ska upp innan tidningsbudet. Planet leder söderut. Jag kryper ned, ser precis konturen av hennes vänstra bröst som rör sig försiktigt när hon andas. Jag kryper så nära jag kan, förnimmer värmen och känner ömheten och lyckan.

Gatlyktan smiter in mellan två lameller i fönstret. Jag ser henne i ljusmörket. Hennes bröst sjunker, höjer sig, sjunker, höjer sig. Hon vandrar i en dröm någonstans. Ler som hon alltid gör.

Det är höst, fast bara på andra sidan fönstret. I världen utanför pratar jag om det spruckna som inte är mitt och jag har en vän som förtjänar så mycket mer än nuets molokna funderingar.

För en stund ryms inget av det i min värld. Allt som finns är den lugna takten hos en sovande Teresia. Den stannar mig, hejdar hösten, rösten och trösten – bjuder mig att vila vid min kärleks bröst.

Rynkorna i min panna, alla dagens bekymmer, är små tidvattensvågor som plötsligt ebbar ut och försvinner. Jag hör hennes andetag och somnar tryggt.

Jag är långt bort från hösten, jag är mitt i vårt augusti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s