Det ska aldrig bli din värld, Svea

Jag ser ett uttryck för det som inte ska vara din – eller någon annans – värld, Svea. Den är så mörk att jag häpnar, fast jag visste ändå att den fanns. Just därför måste jag skriva till dig igen.

När du växer upp ska du få ta den plats du förtjänar, säga det du vill och vara den du vill vara utan att någon ska kalla dig så fula saker att jag inte ens vill tänka dem. Kvinnorna i filmen jag just såg har fått höra, läsa och uppleva bottenskrapet av vad vi människor kan säga till varandra.

Vi tänker inte be dig hålla tyst för att slippa det – tvärtom, vi tänker lyfta dig hela vägen så att du förstår att du är värd så mycket mer än vad hatet kan rasera.

Vi tänker låta dig välja dina egna färger. Välj blått om det är din grej, rosa om du vill, regnbågens färger om du älskar så. Vad du än väljer, berätta det med din egen röst. Den kan och får ingen tysta. När du föds är du vår prinsessa och hela vårt rike ditt, du får själv forma det och berätta hur du vill ha det.

Svea, du är en prinsessa, men ingen könsbestämd docka vars uppväxt, kläder och val är förutbestämda. Du ska få bestämma, tycka och tänka precis som du vill.

Vi vill inte få pärlor och paljetter och påhittade schabloner för vem du är och vad du gillar från andra. Du kommer att få välja mellan bollar och dockor – eller skippa båda två och välja något helt annat.

Vill du slita alla rosa plagg från butikshyllorna när du är stor nog att välja – då är det ditt val. Men, vi tänker inte leda dig in i en labyrint där klyschor och föråldrade ideal väntar bakom varje hörn.

Du ska få bli det du vill och förtjänar. Vi kommer att lära och förmana, skydda dig från faror – men ändå låta dig skrapa upp knän och skaffa en och annan bula. Och vi tänker aldrig låta någon få trycka ned dig för att du är du eller för att du är en tjej.

Ingens fega och anonyma tillkortakommanden ska få solka ditt liv. Ryter en kastrerad gengångare från debattens kyrkogård – var aldrig rädd, var aldrig tyst. Du kommer att klara det, för att du är du och vet bättre.

Vi kommer att lära dig allt det fina vi kan och tror på. Vi kommer att visa dig de hemliga stigarna som leder till naturens finaste gläntor.

Du kommer att få presenter, godis, mat, kläder och säkert en fräck cykel och de finaste skridskorna – men, du kommer framförallt få kärlek, en vettig uppfostran och chansen att upptäcka den värld som är din. Världen som ligger så långt bort det bara går från den döda värld där de anonyma hatarna och föraktarna bor.

Skulle de ändå knacka på och slänga sin sörja på dig, då vet du att du är starkare och att ditt varje ord kommer att applåderas så högt av oss att allt ont som någonsin slängs på dig drunknar.

Fram till dess tänker vi göra vad vi kan för att tysta det svarta, och stå upp för dem som inte ska reduceras för att de vågar tala.

Det här är dagens löfte, Svea. Om det är okej kan du väl sparka tre gånger inifrån mammas mage när vi kommer hem i kväll.

 

5 reaktioner till “Det ska aldrig bli din värld, Svea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s