Vad vore vi utan barnmorskor? Ingenting!

Ta en titt på de här två bilderna. Det är vår dotter. Nyfödd, respektive två månader gammal.

IMG_0193bild

Ingen av de här bilderna hade varit möjlig utan barnmorskorna på Östra Sjukhuset.

Vi kom in den 2 maj, strax efter 21.00. Från första sekund togs vi om hand på ett fantastiskt sätt.

Vi möttes av en som kramade om Teresia och hälsade välkommen. Sen gick vi igenom fyra skift – och alla vi mötte fick oss att känna oss trygga, trots all oro, smärta, trötthet och vilsenhet vi sprang in i. Tack vare dessa kvinnor bär vi nu en stor lycka istället; en fantastisk flicka som heter Svea pendlar mellan våra famnar. Hon väger 5240 gram, växer så det knakar och börjar göra roliga ljud när hon inte är upptagen med att le, skratta, gorma efter mat eller bara ligga tyst och begrunda sina två händer. Vi har strösslat nätet med bilder av henne, och ändå är det bara en bråkdel av bilderna som letat sig dit. Och de bilderna är bara en bråkdel av de bilder vi tar hela tiden. Varje gång vi blinkar tar vi en ny minnesbild eller spelar in en ny film med vårt älskade barn.

Barnmorskan som hjälpte oss den första natten såg till att vi fick sova när det blev för jobbigt och hon tittade in när Svea hade kommit – trots att hon inte hade det uppdraget längre – och log lyckligt med oss.

Hennes efterträdare hjälpte oss med frukost, såg till att sparka ut mig så att de kunde göra undersökningar och lägga ryggbedövning i lugn och ro. Dessutom fick jag en nypa luft efter 15 timmar, vilket var bra för att kunna hjälpa till ytterligare.

Tredje skiftet. Ännu en omtänksam barnmorska. Hon fixade Teresias hår, hämtade pannkakor när det behövdes och peppade oss inför spurten. Vi träffade henne igen två dagar senare när hon bara satt med oss en stund på BB och delade vår lycka.

Och slutligen kom en fjärde barnmorska. Hon bar in en saccosäck så att jag fick sova, såg till att Teresia fick vila, och sen styrde hon oss till dess att en liten flicka dök upp, vrålade och öppnade sina ögon på Teresias mage. Hon, och en undersköterska, tog bilder på oss, på vårt barn. Bilder som annars bara hade blivit skakiga suddigheter. De tog en bild när jag klippte navelsträngen. De såg till att vi fick världens bästa fika mitt i natten och de vallade oss till en väntande säng på BB, en trappa upp. Även hon hälsade på senare. Tog sig tid att bara vara med oss.

De hade alltid tid för oss – och ändå har de egentligen aldrig tid. De gav oss och Svea den bästa start man kan få. De gav allt, fastän de inget får i gengäld.

Dag ut, dag in. När som helst på dygnet. Överallt i hela vårt avlånga land sliter de. De ser till att föräldrars längtan blir en sanndröm. De lindrar oro och smärta. De förklarar, förmanar, lyssnar, pratar, guidar och låter naturen ha sin gång. De lägger den vackraste tyngd som finns på mödrars magar – och de gör det oförtrutet.

Varje dag kommer människor hem med barn, lika efterlängtade som vår Svea. Och de gör det för att barnmorskor hjälpt dem. När helst jag ser en familj med en liten så vet jag att de fått hjälp av en eller fler barnmorskor. Precis som vi fick hjälp, fantastisk hjälp.

I morse satt jag och kikade på Nyhetsmorgon på TV4. Där satt två barnmorskor och pratade om sin förskräckliga arbetssituation. Hur de springer från rum till rum, förlöser på löpande band. Tiden som varje föräldrapar och varje barn behöver – den finns inte. Det är en stor skam.

Inte bara saknas ofta möjlighet att vara närvarande som barnmorskorna var när Svea kom – de kan inte garantera säkerheten. Läs det långsamt: de kan inte garantera patientsäkerheten. Ofödda barn riskerar att skadas eller ännu värre för att barnmorskorna inte ges de resurser som krävs. Det är ovärdigt ett land som Sverige.

Programledarna berättade att berörda myndigheter (Skåne i det här fallet) inte ville vara med i rutan för att stå för vad de beslutat. Det är en total ynkedom.

Däremot har barnmorskor tvångsinkallats från sina semestrar för att inte vården ska totalhaverera. Det är en stor skam.

Men, vet ni vad? Barnmorskorna dyker upp. Hjälper och ger så mycket de kan av tid som inte finns, så att de blivande föräldrarna och barnet, alla lika hjälplösa och utsatta, får så mycket trygghet som de här kvinnorna mäktar med att erbjuda. Kanske blir det ibland inte det gladaste bemötandet, vi har hört om folk som hade det kämpigt, men barnmorskorna står där ändå – varje dag – och gör det som inte finns tid till. De ser till att vi får med oss små, underbara barn hem. De ger oss resten av våra liv. Det är vackert, fast sorgligt eftersom de tvingas göra det på löpande band.

Att samhället inte uppskattar och värderar deras slit? Att vi som nation inte säkerställer att de mest ömtåliga och efterlängtade liv som finns – barn – alltid garanteras all den trygghet och goda vård de behöver? Det är bottenlöst uselt.

Tack, KKÖ. Varje sekund med Svea är magi – och ni hjälpte oss att få uppleva den. Låt oss hoppas att politikerna förstår det ni gör en dag. Vi förstår det och är er evigt tacksamma. 

 

5 reaktioner till “Vad vore vi utan barnmorskor? Ingenting!

 1. Tack för ett fint blogginlägg! Hittade det via länken som ”Stöd barnmorskornas kamp” hade lagt upp på Facebook.
  Jag jobbar idag som sjuksköterska och har ett mål om att en dag bli barnmorska. Pga stressen, pressen och krisen som finns även i den vanliga vården (inte bara förlossningsvården) tvekar jag ibland att gå hela vägen till mitt drömyrke. Och iställét byta riktning helt och hållet!
  Det är tack vare texter som ditt inlägg som gör att jag vill fortsätta att kämpa och bli barnmorska. Att känna att man som barnmorska uppskattas av er föräldrar trots att de jobbar med en otrolig stress är underbart att läsa. Ord som dina är en betalning för allt slit och arbete, det är sånt som gör att vi vårdpersonal vill fortsätta, trots dåliga förutsättningar.
  Tack!

  1. Tack för din kommentar – ursäkta att det tog så lång tid att svara på den. Men, sommar, sol och liten Svea har lyckligtvis fått mig att se bortom tangenterna. Kämpa vidare, ert jobb är magiskt och en dag (snart!!!) ska även politikerna förstå det.

 2. Helt underbart & fantastiskt skrivet….blev rörd till tårar verkligen, För jag känner så igen mig med den tacksamhet man känner när man varit där och fått all världens hjälp från dessa underbara varma o goa barnmorskor!
  Dom borde få medalj allihopa! Framför allt högre lön o mer human arbetssituation. ❤ ❤ ❤

  Jag har fått en dotter för 18 år sedan på KKÖ, där hon hade navelsträngen runt halsen 2 gånger. Det fixade barnmorskorna helt fantastiskt o såg till att Adina kom ut……utan problem.

  För 4 år sedan födde jag en son på KKÖ, åter med navelsträngen runt halsen 2 ggr, vilket barnmorskorna även denna gång hjälpte till så att
  Kevin kom ut till slut….utan skador el dyl.

  Tack vare Barnmosrkornas lugn o proffsighet och värme o även humor,
  så kände man sig tlll 100 procent trygg i födseln, trotts problemet.

  ❤ ❤ Kramar & Tacksamhet ❤ ❤ Till Alla Barnmorskor som gör ett mirakulöst jobb…….

  Lena

  1. Verkligen. Vi hade ingen sådan kris, men det var förstås en oerhörd stress och en smärta som jag bara kan föreställa mig som vansinnig. Lyckan varje dag sedan dess – tillika tacksamheten som vi känner – är enorm. Tack för omdömet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s