Fotbollen ska pynta

Enligt GP vill 7 av 10 att fotbollsklubbarna ska betala för poliskostnaderna som uppstår. Jag håller med. Naturligtvis ska vi betala. Jag tycker att det här är en bra början.

I nästa steg tycker jag att Socialdemokraterna ska betala för allt som den utomparlamentariska vänstern kostar samhället. Naturligtvis ska även de polisinsatser som har att göra med högerextremister betalas av antingen FP eller M.

Trafikpolisens insatser är inte gratis. De tycker jag ska fördelas på alla med körkort.

Och varenda polis som bevakar en rockkonsert bör naturligtvis bekostas av berörd artists supporterskara. Ryck veckopengen från alla Madonnafans så fort hon kommer till stan.

Är jag dum nu?

Ja, det är jag.

Precis lika dumt är det att kräva IFK Göteborg på pengar för att upprätthålla lag och ordning på stadens gator. IFK lägger ned 3,5 miljoner på säkerhetsarbete varje år. IFK driver en skolutbildning som utvecklar människor. IFK gör en massa insatser i det tysta, bland annat besöker spelarna sjuka barn på Östra sjukhuset varje år. På varje bortamatch är det IFKs personal som sköter säkerheten bland våra fans. Det jobbas intensivt med säkerhetsfrågorna.

Ändå tycker 7 av 10 att fotbollen ska betala. Fantastiskt. Fotbollsbevakningen kostar enligt försiktiga uppskattningar 55 miljoner per år, vilket är fullständigt absurt. Det är, enkelt uttryckt, åt helvete att det ska behövas sådana insatser för att 22 män ska sparka boll. Jag var på IFK vs. de onämnbara och det var en spökstad. Det är naturligtvis åt helvete att det ska se ut så. Hundratals poliser, hundar, hästar, helikoptrar – det är oacceptabelt.

MEN, det är även oacceptabelt med politiskt våld, bankrån, fyllekörningar, bilbränder, stenkastning mot brandbilar, attacker mot pridefestivaler och en jävla massa annat. Men var är betalningskraven på antifascister, nationalister, kriminella gäng, fyllon, ungdomar i förorterna, homofober och så vidare?

Varför är det bara fotbollen som ska betala? Varför ska vi betala för det som i alla andra situationer verkar vara samhällets ansvar?

Okej, låt mig upprepa mig själv. Det är åt helvete att fotbollen kostar 55 miljoner för polisen. Det är fel, fel, fel.

Men, jag har en liten fundering. Det är 70 % av folket som vill att fotbollen ska betala detta. Hur många av dessa vill att fotbollen i gengäld ska få de intäkter som fotbollen genererar? Enligt artikeln i GP var det 2007 cirka 312 miljoner, exklusive bonuseffekter som nya jobbtillfällen. Hmm, okej, då betalar fotbollen och får intäkterna – hit med en kvarts miljard.

Är jag dum igen?

Ja, det är jag.

Fotbollen ska inte ha de pengarna. De tillhör oss alla. På samma sätt ska inte fotbollen betalar för saker som fotbollen inte styr över.

Har ni någon gång varit på fotboll? Vad är kamratskapet på läktarna värt? Vad är det värt att folk som inte har några vänner hittar en plats där de får ett namn och hälsas på? Hur mycket är det värt att se lyckliga småbarn gå till arenan och vifta med flaggor?

Titta på den här filmen. Tusentals röster. En kärlek. Ska vi betala för det som händer utanför arenorna?

Mitt svar: aldrig i helvete.

Jag har rest med IFK sedan 1990. Jag har följt dem till 13 länder. Hundratals och åter hundratals matcher. Jag har köpt biljetter, matchprogram, korv, öl, mazariner, bussresor, mat, dryck och rätt mycket mer. Totalsumma? Hundratusentals kronor. Exakt samma sak har tiotusentals andra gjort.

Rent ekonomiskt, direkta kostnader ställda mot intäkter, är fotbollen en plusvariant.

Försvarar eller slätar jag över våldet? Absolut inte. Jag kräks över tanken på killen som satt framför mig på väg hem från Solna 1991. Hans första bortamatch slutade med en spark i ansiktet och han darrade hela vägen hem. Femtio mil. Sex timmar. Tusen tankar. Jag såg honom aldrig igen.

Vår Tony dog i en park på grund av våldet. Jag har pratat med Bajaren som nästan dog för att en göteborgare spräckte hans skalle med ett järnrör. Det är ett vidrigt våld. Jag har i hundratals intervjuer med press, radio och tv försökt sätta ord på något jag aldrig kan förstå – lustan att släcka andras liv på grund av en halsduk

Vad kostar våldet egentligen? Vad kostade Tonys liv och bajarens lidande? Jag vet inte. De kostnaderna kvantifieras aldrig och de är ohyggligt mycket större än de direkta kostnaderna för x antal konstaplar. Ett liv som stjäls är ovärderligt.

Men, på samma sätt är glädjen, gemenskapen, den lilla ansiktsmålade flickans leende och klackens mäktiga kör omöjliga att värdera i kronor och öron. Hur mycket är det värt i kronor när IFK trycker dit den på övertid mot fiskarna och 15000 människor exploderar av lycka?

Kan någon räkna ut det här och matematiskt bevisa att fotbollen är en minusvariant, då ska jag betala min del. Men, är det bara populistiska svar utifrån en skitusel undersökning från Göteborgs-Posten då är mitt svar: vi betalar inte en spänn, om vi inte i gengäld får alla inkomster vi genererar.

Alltid Blåvitt. ALLTID.

 

13 reaktioner till “Fotbollen ska pynta

 1. Du vet vad jag tycker. Tänker nu länka detta vidare som fan. Jag blir så jävla förbannad på GP & Härd. Vi är många som tycker som du. Jag har inte varit i 13 länder och sett Blåvitt. Men jag stod i klacken 1982-1992. Reste hit och dit rätt ofta.

  Jag har kramat ur min själ för att ha möjlighet att åka. Och för det blivit jagad för livet från Söderstadion (efter att ha fått ett ficklampsbatteri i skallen), jagad från Malmö Stadion -87 efter guldet, fått ett lysrör (!) i huvudet på gamla sektion N mot de onämnbara mm. Men det är enklare att räkna upp de gångerna. Ett massivt övertag är det för de gångerna ingenting har hänt.

  Vi är uppenbarligen inte värda vatten. Nick Hornby skriver mycket om detta i Fever Pitch. Vi står för stämningen. Många kommer dit just därför. Om en arena skulle vara fylld av VIP-boxar skulle ingen jävel komma dit.

 2. Här är en gaisare som håller med dig helt och hållet. Jag som supporter har samma rätt till skydd och säkerhet på stan och på arenorna som vem som helst i samhället.

 3. Jag tycker att fotboll ska läggas ner. Kan inte vara bra med sån gemenskap. Föder säkert revolutioner och lyckliga människor. Usch och fy.

   1. Du ser. Du är ett vilselett blåvitt får. Likt Konsummedlemmar driver du framåt utan mening och mål, letande efter det perfekta inlägget som aldrig kommer. Nej, det är syndigt. Det är det, syndigt. Usch!

  1. Jag tycker alla ska betala för allt. Hela tiden. Då blir ingen lycklig. För lyckliga människor är det värsta jag vet. Efter ADs .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s