I begynnelsen hatade Gud Göteborg

Och i begynnelsen var bara mörker, sen trädde Gud in och skapade himmel och jord yada, yada, yada …

… och från sjunde dagen och ett tag framåt vilade Gud och lät Glenn den mycket äldre övervaka skapelsen från kontrollrummet. Klåfingrig som han var pillade Glenn på rätt många reglage och lyckades under 24 timmar skapa 14 sorters regn, inklusive dugg-, blomsprute-, stört-, ös-, sidleds- och käftsmällsregn.

Följden blev att människan – som redan hade vredgat Gud genom att följa Glenns råd om att ’ett äpple om dagen är för magen’ och dessutom tagit till sig Glenns åsikt om att ’ge han på käften, Kain’ – nu också skylde sig bakom helt värdelösa paraplyer som vände sig ut och in mest hela tiden och på alla sätt fördärvade den estetiska balansen i skapelsen.

Gud tillkallade sålunda Glenn den äldre och förvisade honom från Himlen & Co AB. Och Herren pekade med hela handen när han verkställde straffet:

”Du ska slå dig ned på en plats vid ett vindpinat hav och dina avkomlingar ska, när alla andra skyndar hem på snötäckta gator, uppleva julens fröjder genom regntäckta fönster. När andra människor solar i värmen ska dina avkomlingar gå i motvind och osannolikt nog ha regnet i såväl ansikte som rygg. De första vårtecknen ska inte vara tussilagons guld utan regnets smatter. Hösten ska mötas med uppgivenhet och depression inför två månader av mulet och något regn, enligt SMHI, vilket är mitt sätt att ge dem falska förhoppningar när det egentligen innebär total blöta.”

Glenn tittade på Gud, skakade på huvudet och sa: ”E du go eller?”

Detta väckte ånyo Skaparens vrede och han hötte med nävarna.

”Och din boningsplats ska bliva känd för att vara bebodd av gycklare och narrar. Vitsarna ska vara usla och moralen sämre. Leran din stad vilar på ska vara det mest stabila i din stad. Narrarna i ledande ställning ska vara muterade och större skämt än de komiker som staden bliva ökänd och fruktad för. Och varje gång staden är på väg att resa sig ska jag låta en mutskandal hemsöka dess invånare och i brist på idéer ska jag låta uppföra nya pizzerior, frisörer och kaféer i varje gathörn för att förhindra att staden verkligen växer. Allt guld staden samlar in ska bortslarvas av månglare i utbyte mot evenemang som ingen bryr sig om och ska av de styrande värderas högre än mat och tak över huvudet för dina efterkommande. De ska flytta julgranar av diffusa skäl, köpa sprit istället för att sätta unga i arbete och uppföra avgudabilder i form av stora hjul vid vattnet och för detta ska de för all framtid drabbas av regn i så strida strömmar att all världens tårar äro blott en liten vattenpöl i jämförelse.”

”Vilken flane du är, din jädra kneckedeck”, sa Glenn och lämnade himlen.

… och här går jag, en av Glenns efterkommande, den 8 december 2011, och undrar om ljusen som blinkar framför mina regndränkta ögon är julstämningen i grannars fönster, gatlyktor eller kanske en hopplöst försenad spårvagn som är på väg att köra på mig.

**EDIT: Jag har tagit bort alla förekomster av skola. Att Gud pratar med Glenn den äldre är inte konstigt, men märkliga verbformer skapar tydligen en del frågetecken. I sann vänlighet och för att inte bli ett irritationsmoment är alla förekomster av skola härmed borttagna.

49 reaktioner till “I begynnelsen hatade Gud Göteborg

 1. Oh hjälp! Jag kan inte sluta skratta! Så underbart rolig och träffande text. Född och uppvuxen på ö i det vindpinade havet och mer än välbekant med de 14 sorternas regn… haha, tusen tack för denna the one and only skapelseberättelse.

 2. @Calle – Tack, tack.

  @Plastfarfar – Tusen tack.

  @Torbjörn Lööv – Jag har bott här i hela mitt liv, jag är än dummare 😉

  @Åsa – Varsågod. Jag kommer kanske få en blixt i huvudet, men det var det värt.

  1. Kanske. Eller så är det en fullträff. Det är mindre viktigt. Det här är ett ögonblicksverk, spontanitet som skippar den boja som regler ofta innebär.

   Fast du har helt rätt 😉

   1. Men det blir svårläst när du skriver ”skola” även när det ska vara singular, jag börjar leta efter vilka du syftar på och blir förvirrad! Annars var det en mycket upplysande förklaring som svarar på många frågor man haft om Göteborg. 🙂

 3. Verbformen ”skola” användes bara vid plural. Vanligt misstag av folk som vill få texter att verka gammaldags, men ser lite bonnigt ut.

  1. Tack. Och ovanstående sätt att kommunicera används ofta av folk som vill verka bättre vetande men bara framstår som messerschmittiga.

   Jag är dock rätt medveten om att du har rätt i sak, det ska erkännas, men tog mig rejäla friheter för att förstärka en poäng. Sorry om jag svarade lite syrligt först.

 4. Med ett leende tog jag mig igenom texten 🙂
  Funderar på va du gjorde i spårvagnsspåret bara ……

 5. Grymt bra skrivet, bor sj i Sthlm sen två år tillbaka.. men saknar den regniga staden. För även om Gud hatade Göteborg i begynnelsen så kan ja försäkra dig om att Han nu hatar Sthlm.. 😉

  1. Oj, det var värst. Jag trodde alla i Stockholm var supernöjda. Jag ska säga att jag, trots allt, älskar den här regniga hålan. Den har en förmåga att klänga sig fast i hjärtat, trots att den är både blåsig, dum och motsträvig. Tack för omdömet också.

 6. Just denna mening fann jag särskilt träffande:
  ”När andra människor solar i värmen skola dina avkomlingar gå i motvind och osannolikt nog ha regnet i såväl ansikte som rygg.”

  Fy fan vad jag älskar Göteborg, bara kolla vilken attityd Glenn har mot självaste Gud fader själv!

 7. Kan ju säga att oavsett hur vindpinad, blöt och allmänt miserable Göteborg kan tycka sig under höstmånaderna så längtar jag tillbaka varje år. Saknar att sick-sacka mellan markiserna över Kungsgatan (som vinden försöker riva i bitar), saknar att ta vagnen (det brukade vara 4an) ner till Saltholmen och titta på när det Stormpiskade havet slår emot klipporna.

  Även ifrån varma Australien så finns där en längtan till lite ”käftsmällsregn”.

  …men, som Glenn kanske hade sagt där han satt på Poseidons axlar, ”Dô, de é änna gôtt ändå!”

  1. Det är häftigt, Erik. Vi skriker, bråkar och svär – men, som vi älskar staden samtidigt.

   Kungsgatan är helt omgjord nu, invigdes med pompa och ståt för fem veckor sedan (och därefter fylldes gatan förstås av vägarbeten direkt, men ändå…).

   Havet, vinden och regnet – tykna jävlar, men våra tykna jävlar 🙂

 8. Hej Anjo!
  Kom över blgginlägget via en kompis. Jag bor i Götet fast numera mest i Sth. men har lgh på båda ställen. Jag jobbar bl.a med kommunikation och retorik, fördomar och generaliseringar etc, se min hemsida o blogg. Ditt blogginlägg var träffsäkert, roligt och härligt formulerat. Jag skrattade så jag tjöt och har spridit den vidare. Ska följa dina alster och jag önskar dig lycka till – God Jul Glenn 🙂
  // capello

  1. Tusen tack, Isabel. Ska följa din blogg också. Har en mig närstående som varit i din sits, hoppas på det bästa för dig … 🙂

   1. Tack Andreas! Kan också hälsa dig från min bror Mikael Anderberg Brattkull … jag berättade om ditt härliga blogginlägg och då sa han att han ju känner dig. Vad bloggen beträffar har den lidit av torka ett tag nu men jag väntar ivrigt på att skrivlusten ska infinna sig igen.

 9. rätt såkul och ironiskt också,,,men vill för jämnhetens eller rättvisans skull, få en lika sarkatisl bild om Stockholm…vore kul….:)

  1. Frågan är: skulle jag kunna skriva den? Att ironisera över Göteborg – och det kommer mer, tro mig – är så mycket lättare när jag själv bor här. Det är de här gatorna jag kan och känner. Jag hör om vänner i Stockholm och hur de skäller på det som är dåligt där, men jag har aldrig upplevt snöröjningen där, eller suckat över att behöva gå i t-banans tunnlar när strömmen går etc …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s