Stackars mig, jag har ett jobb

Om man ska tro våra tidningar är det väldigt synd om oss med jobb. Nu väntar nämligen hela 15 veckor utan röda dagar, klämdagar och annat. Jäpp, det är 15 veckor till påskledigheten.

Det är verkligen extremt synd om oss som har jobb och kan jobba. Visst hade vi haft det bättre om vi var arbetslösa, utbrända, funktionsnedsatta eller på något annat sätt befriade från detta jävla straff som kallas jobb?

Jag garanterar er att ingen av de som inte har jobb är beredd att byta med någon av oss i dessa dagar. Jag menar – vi snackar oxveckor, FEMTON veckor, nästan en hel livstid! Vem kan stå ut med det?

Och vi sliter för ingenting. Visst, vi får lön som ger oss pengar till mat, räkningar, nöjen, resor och kläder. Vi har rätt ofta stimulerande och utvecklande saker att göra, eller åtminstone sällskap av sköna kollegor som får dagarna att fyllas av skratt. Men, bortsett från det – vad i helvete får vi för vårt slit?

Jösses, oxveckorna är verkligen vidriga för oss som har jobb. Särskilt vi som jobbar heltid och får en full lön, till skillnad från alla lyckliga deltidare som har gott om tid att försöka vända på slantarna.

Det är förstås vi som förvärvsarbetar på heltid som är samhällets verkliga stackare.

Vi ska nu jobba 15 veckor i sträck, vilket är 105 dagar. Okej, de flesta av oss är lediga på helgerna, så det är lyckligtvis bara ohemula 75 dagar vi jobbar (klen tröst, jag vet). Under dessa grisiga oxveckor är vi alltså lediga futtiga 30 dagar.

Hallå, gäller inte Genèvekonventionen oss med heltidsjobb?

Dessutom jobbar vi i snitt astronomiska åtta timmar per dag, vilket gör att vi under dessa omänskliga oxveckor kommer att jobba 600 timmar. Det är ju för fan hela 23,8% av de timmar som oxveckorna innehåller.

Det är absurt. Vad gör regeringen? Jag trodde slaveriet var avskaffat, men ack så fel jag hade!!!

Under 15 veckor har alla vi som har heltidsjobb ynka 1920 timmar över till att sova, äta, dricka, jogga, älska, träna, titta på tv, surfa på nätet, klia oss i naveln, åka på weekendresor, leka med barnen, utöva våra hobbies, måla tavlor, gå på krogen etc etc …

När man räknar på det så infinner sig frågan direkt: Finns Gud? Och om han/hon finns – varför drabbas vi då på detta sätt, hur har vi lyckats vredga vår skapare så? Gud, varför har du förvandlat Sverige till en saltgruva? Och, vad i helvete gör facket?

Undrar var närmaste stödgrupp finns. Jag känner redan hur jag är på väg att knäckas av dessa oxveckor utan slut, detta gigantiska ok.

24 reaktioner till “Stackars mig, jag har ett jobb

 1. Ja, jag säger som du-hur ska man överleva, månne? Jag har dessutom använt upp mina sista, betalda semesterdagar mellan jul och nyår för en liten tripp till Afrika. Innebär detta att jag måste jobba 5 dagar i veckan ALLA veckor i 15 veckor..?

  Jag är i chock.

 2. Ja, som sagt, jag skulle inte ha något emot att ha 1920 timmar ledigt om jag fick. Då skulle jag ju tex kunna komma ned och äta god lunch med MR och kanske till och med ha råd att gå ut och dricka en öl.

  Hm, du får nog skicka in denna krönika/kåseri till DN, SVD, GP, AB,GT och andra tidningars debattsida tycker jag.

 3. Danito – tackar, bjuder på öl, med eller utan balkong, när vi syns (får fan bli i vår, jag borde åka till Stockholm oftare).

  JCMAS – det är nog så illa, jag delar din förtvivlan. Varför har inte vi med jobb någon ombudsman? Varför är vi så förbisedda?

  Bitten – att vi utförsäkrar människor är en skam i sig, hur fan låter det uttrycket egentligen?

  Frk N – tack, fast de får leta upp det själva – nätet fixar all spridning jag behöver och söker 🙂 …och öl med dig är alltid kul, det vet du (tummar hålls för jobb etc).

 4. Jag har tur som är arbetslös! Skulle inte för hela världen jobba 15 veckor i streck! Förbannat korkat! När det införs mera röda dagar i almanackan kan jag tänka mig att byta med dig!! 😉

  Härligt inlägg!!

 5. Instämmer i hyllningarna ovan. Lysande skrivet!

  Själv jobbar jag i ett projekt baserat till stor del i USA, så det är ännu lite mer synd om mig eftersom de i sin kristna nit inte helgar vilodagen eller respekterar våra svenska slavlagar på 8 timmar om dagen.

  Riktigt synd är det om mig…

  1. Tack. Ja, herregud – du har dessutom jänkare över dig. Det är fruktansvärt. All den lilla gnutta ömkan jag kan skicka – mycket självömkan krävs åt mig själv och min hemska situation som du förstår – till dig.

 6. Ja, jag förstår att det är en plåg och jag lider verkligen med dig och alla andra som kommer ha det så svårt. Själv kommer jag bara arbeta 20 dagar = 160 timmar av dessa, eller snarare 157 , eftersom det redan gått en del av denna dag. Sedan blir jag lyckligen arbetsbefriad, då mitt företag inte har pengar till alla löner längre. Så sedan kan jag pilla navel på heltid (när jag inte söker jobb, går till arbetsförmedlingen, tar hand om Troll, försöker få a-kassan att räcka, söker jobb, söker jobb, söker jobb). Tänk, att man kan ha det så bra!

  (Nu är det inte akut jättesynd om mig heller, än, eftersom jag har nästan tre månaders betald uppsägningstid därefter – det finns de som har det mycket, mycket värre. Och det finns förhoppningsvis nya jobb, hos arbetsgivare med pengar i kassaskrinet).

 7. Ja, herrejösses! Vad kallas de där veckorna som är typ hela hösten? Det finns väl för 17 inga röda dagar då heller…? Men men, nåt ska ju tidningarna ha att skriva om – och de måste ju skapa anledningar till fler må bra-bilagor och annat dravel. 😉

 8. Livan – Ja, vi är verkligen olyckligt lottade.

  Kalle – Kunskap är en bättre makt.

  Trollets mamma – Det är så trist, men jag hoppas att du hittar ett nytt jobb snarast möjligt.

  Dekorum – Bra fråga. Jag har alltid tänkt på våren som enklare på det sättet; helgdagar då och då. På hösten finns inga alls, men det verkar som om den årstiden klassas som rätt okej, lite som ”först äter vi kräftor, sen regnar det en dag, sen är det full fart med julborden”. Må bra-bilagor är verkligen trams.

 9. Hej!

  Googlade namnet Novalie och trillade då in på din blogg. Hoppas jag får ställa en dum fråga: hur uttalar ni er dotters namn? För det har visat sig finnas olika åsikter om hur det ska uttalas, och jag hoppas jag har rätt…;)

  1. Eh, jag har ingen dotter. Du har nog besökt fel Andreas Johansson. Eller, så vet någon något som jag inte vet … Jag hade gärna haft en dotter dock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s